Odgovorno s hrano

VESELA JESEN NA ICP MARIBOR

Dodano: 2010-11-09 08:46:55
Izdelki iz ajdove moke (utrinek iz ene od stojnic)
Na ICP Maribor, Srednji šoli za prehrano in živilstvo smo, kot že pet let zapovrstjo, izvedli projekt Vesela jesen. To leto smo se odločili za temo Žita.

Dijaki srednjega  strokovnega izobraževanja in dijaki poklicno tehniškega izobraževanja so imeli skupno temo nekrušna žita, dijaki srednjega strokovnega izobraževanja so se osredotočili na krušna žita, dijaki nižjega poklicnega izobraževanja pa so ustvarjali na temo koruze.

Dijaki so na malce drugačen način, s projektnim delom, spoznavali pomen žit v naši prehrani. Poudarek smo dali   pomenu zdrave in uravnotežene prehrane za naš organizem in  spodbujanju dijakov, da bi pogosteje posegali po zdravih izdelkih iz žit.

Dijaki so se seznanili  z različnimi načini pridelave in predelave, tudi z ekološko predelavo živil iz žit. V slaščičarskih, pekovskih delavnicah in tehnoloških učilnicah smo izdelovali mojstrovine iz različnih vrst mlevskih izdelkov. Belo moko smo nadomestili z drugimi vrstami moke in mlevskimi izdelki, ki imajo večjo hranilno vrednost  ter  poiskali  recepture za izdelavo preprostih, okusnih, a zdravih slaščic in pekovskih izdelkov.

Svoje izdelke (plakate, jedi, izdelke iz žit) so dijaki v petek, 8. 10. 2010,  predstavili na stojnicah, ki je bila odprta  za javnost. Izvedli smo tudi zaključno prireditev s kvizom. Razredi so  tekmovali  za  najboljšo stojnico, dijaki pa za najboljšega poznavalca žit.           Na razstavi  so bili na ogled tudi izdelki, ki so jih izdelali na seminarju za slaščičarje, ki se je istočasno izvajal na naši šoli.

Apolonija Lipovšek, ICP Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL