Odgovorno s hrano

Regijski zmagovalci Ekokviza - osrednjeslovenska regija

Dodano: 2012-04-06 09:56:12
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Martina Krpana - na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Martina Krpan

 V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatnih dveh ekip, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. V osrednjeslovenski regiji je tekmovalo 330 tričlanskih ekip s 36 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Martina Krpana z imenom Ekofužinci sestavljajo Bor, Sandi in Steven. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegli 28 od 30 možnih točk. Točko manj so dosegle še ekipe OŠ Zadobrova, OŠ Notranjski odred Cerknica, OŠ Ob Rinži in OŠ Log - Dragomer.

OŠ Martina Krpana je postala ekošola pred štirimi leti, ko so se tudi prvič prijavili na Ekokviz. Zaposleni na šoli in učenci so pri varovanju okolja zelo dejavni, kar kažejo tako v vsakdanjem življenju v šoli in doma.

»Šola se nahaja v strnjenem naselju Fužine, ki ga obkrožata narava in reka Ljubljanica, kar učencem omogoča spoznavanje različnih rastlinskih vrst in ptic v njihovi neposredni bližini. Po lanskem 2. mestu na državnem tekmovanju se je zanimanje za tekmovanje še povečalo. Letos je sodelovalo devet ekip, ki so se na šolsko tekmovanje začele pripravljati že dober mesec pred začetkom tekmovanja.  Priprave so potekale trikrat tedensko. Poleg lanskega uspeha so učencem največjo motivacijo predstavljali izbira tem letošnjega Ekokviza, pridobivanje dodatnega znanja in tekmovanje prek spleta,« je povedal mentor Ekokviza na šoli Tomaž Šumah.      

»Učencem največjo motivacijo predstavljajo izbira tem letošnjega Ekokviza, pridobivanje dodatnega znanja in tekmovanje prek spleta. Učenci so preučili in osvojili gradivo, objavljeno na spletni strani, reševali testna vprašanja in se pogovarjali o temah Ekokviza 2012. Zmagovalno ekipo je še bolj motiviral učenec, ki je bil tudi v lanski drugo uvrščeni ekipi,« je še dodal mentor Tomaž Šumah. Priprave Ekofužincev na državno tekmovanje bodo potekale podobno kot priprave na šolsko tekmovanje.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku inizvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali.

 Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije. Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL