Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - severnoprimorska regija

Dodano: 2012-04-06 09:59:44
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Šturje Ajdovščina - na vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v severnoprimorski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šturje Ajdovščina.

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 173 slovenskih osnovnih ekošol. Poleg ekip z OŠ Šturje Ajdovščina so v severnoprimorski regiji tekmovale še ekipe z OŠ Milojke Štrukelj in OŠ Idrija.

Zmagovalno ekipo OŠ Šturje Ajdovščina z imenom Naravoslovčki sestavljajo Niki, Lara in Jakob. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegli 26 od 30 možnih točk. Enako število točk sta dosegli še ekipi z OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica in OŠ Idrija.

 Osnovna šola Šturje Ajdovščina je bila ustanovljena leta 2007 in želja, da bi postala ekošola, se ji je uresničila leto pozneje, ko je pričela z raznimi dejavnostmi, ki so pri učencih zbujale okoljsko zavest, spodbujale pa so tudi dobre medsebojne odnose.

»Učenci že od vsega začetka tekmujejo v Ekokvizu, vedno so dosegali dobre rezultate, večinoma jim je do regijske zmage zmanjkala le točka, lansko leto pa je ekipi Dolgopoljci uspelo zmagati na regijskem in nato še državnem tekmovanju. Uspeha smo bili zelo veseli, razveselili pa smo se tudi lepih nagrad, ki so jih bili deležni učenci in šola. Del denarja, ki ga je šola prejela, smo namenili za sajenje dreves in nabavi eko igral, ki so jih predvsem mlajši učenci težko čakali. Del denarja pa nam je omogočil lažje raziskovanje naše okolice in izpeljavo raznih ekoloških projektov (obisk ekokmetije, analiza vode iz naše reke, obisk čistilne naprave …). Skratka, zmaga na lanskem Ekokvizu je zelo povečala motivacijo učencev in komaj so čakali letošnji Ekokviz,« je povedala mentorica Ekokviza Irena Knafelc.

»Učenci so se pripravljali doma, gradivo pa smo predelovali tudi v šoli pred prvo šolsko uro. Učencem ni bilo težko vstajati in prihajati zgodaj v šolo, saj so si zelo želeli uspeha, sedaj pa že pripravljajo raziskovalno nalogo, kako je s pridelovanjem ekoloških živil v regiji,« je še dodala mentorica Irena Knafelc.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg 52 ekip iz severnoprimorske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne in 14 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL