Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - pomurska regija

Dodano: 2012-04-06 10:01:41
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z DOŠ Dobrovnik -Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznaju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v Prekmurju slavila ekipa učencev DOŠ Dobrovnik.

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. V pomurski regiji je tekmovalo kar 173 ekip z 22 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo DOŠ Dobrovnik z imenom Kremenčkovi sestavljajo Rok, Atilla in Marija. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegli 29 od 30 možnih točk. »Takoj, ko je bil razobešen plakat na oglasni deski, da so znana gradiva za Ekokviz 2012, so se začele ekipe pripravljati. Pripravila sem power point predstavitve, na podlagi katerih so učenci doma izdelali plakate, ob popoldanskih delovnih študijskih srečanjih pa so starejši učenci  mlajšim razlagali in znanje je bogatelo,« je povedala mentorica Ekokviza Urška Car.

»Ker smo majhna šola (80 učencev), a hkrati zelo velika, smo med seboj zelo povezani. Tako smo se izkazali že na različnih natečajih, kakor tudi na akciji Očistimo Slovenijo, kjer smo prepoznavni v svojih Eko majicah in kjer smo spodbujali sodelujoče ter jim pomagali,« je dodala Urška Car.

Zmagovalna ekipa šolskega Ekokviza ima rada naravo, ločuje odpadke in je prijazna do živali. So velike ekoface, ker si med seboj veliko pomagajo. Radi se zabavajo! Vesela družba jim dobro dene, so zapisali ob predstavitvi svoje ekipe, Atilla, Marija in Rok.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz pomurske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske, 171 iz celjske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL