Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - obalna regija

Dodano: 2012-04-06 14:19:52
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige - Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v obalni regiji slavila ekipa učencev OŠ Ivana Babič

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. Poleg ekip z OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige je v obalni regiji tekmovalo še 72 ekip z 10 ekošol, med njimi tudi tri ekipe s Centra za korekcijo sluha in govora Portorož.

»OŠ Ivana Babiča-Jagra letos obiskuje 157 učencev, leta 2008 so se vključili v program Ekošola, ker so se v okviru projekta Comenius začeli bolj celostno ukvarjati z okoljsko problematiko in so cilji sovpadali z večino ciljev programa Ekošola. V okviru Ekošole smo se v letošnjem šolskem letu posvetili manjšim aktivnostim, naredili smo okoljski pregled, še vedno načrtujemo ekoakcijski načrt za naslednje šolsko leto, in sodelovali smo oz. še v naslednjih projektih: Eko-paket, Eko branje za ekoživljenje, Evropski teden zmanjševanja odpadkov, Zbiranje odpadnih tonerjev, kartuš in trakov, Zbiranje odpadne električne in elektronske opreme ter baterij (Ni debate – v Gorenje Surovino dajte stare aparate), Ekoregata in seveda Ekokviz. V prihodnosti si želimo, da bi lahko uresničili predvsem naslednje načrte: da bi v bližnji prihodnosti šola postala bolj energetsko varčna (zamenjava oken, uporaba obnovljivih virov energije), da bi uspeli do konca izpeljati projekt naravoslovne učne poti »Od vode do vode« in da bi sami na šolskem vrtu oz. sadovnjaku pridelali več zelenjave in sadja in sicer na ekološki način.

Tekmovanja v Ekokvizu smo se udeležili vsako leto, tokrat smo se nanj malo bolj pripravljali, kar se je obrestovalo, saj smo dosegli prvi dve mesti v regiji. Z učenci smo se dobili petkrat po eno uro v okviru eko krožka enkrat na teden. V trojke so se učenci razdelili sami, tako da so si osmošolci izbrali, katere mlajše učence bi radi imeli za sotekmovalce v ekipi. V okviru prvih treh priprav smo najprej šli frontalno na hitro skupaj čez objavljeno gradivo, vsakič eno temo, trojke so nato nekajkrat rešile Ekokviz za vajo. Gradivo v tiskani obliki so učenci dobili za domov, prav tako so za vsako temo za vajo dobili sklop številnih vprašanj, ki sem jih pripravila s pomočjo gradiva. Zadnji dve uri so se učenci pripravljali ne skupaj po trojkah, ampak so šli skozi pripravljena vprašanja na določeno temo skupaj v 3 skupinah, sestavljenih iz posameznikov, ki so bili zadolženi za določeno temo. Šestošolci se sicer zaradi drugačnega urnika in šole v naravi vseh priprav niso udeležili, zaradi česar so v znanju zaostajali od drugih,« je povedala mentorica ekokviza Tamara Čelhar. Zmagovalno ekipo Ekomarežgani1 sestavljajo sedmošolca Aljoša in Matija ter osmošolka Christal. V Ekokvizu so že stari mački. Imeli so sicer izredno srečo, saj se je na koncu izkazalo, da je druga marežganska ekipa za njimi zaostala le za 14 sekund.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg 79 ekip iz obalne regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL