Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - novomeška regija

Dodano: 2012-04-11 16:48:09
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo iz OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v dolenjski regiji slavila ekipa učencev OŠ

V ekoznanju se bodo ponovno pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. V dolenjski regiji je tekmovalo 155 tričlanskih ekip s 23 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki z imenom Kapljice sestavljajo Tjaša, Blažka in Zala. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjale na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegle 29 od 30 možnih točk. Dober rezultat v dolenjski regiji so dosegle še ekipe z OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in OŠ Šmarjeta.

»Tudi v letošnjem šolskem letu je bilo na šoli veliko zanimanje za Ekokviz. Prijavilo se je veliko učencev šestega in sedmega razreda in nekaj osmošolcev. Učenci so ekipe oblikovali po svojih željah in simpatijah. Takoj, ko so bile na voljo učne teme, smo se začeli pripravljati. Dobivali smo se enkrat tedensko, velikokrat je bilo potrebno določene podatke razložiti na bolj enostaven in učencem bolj dojemljiv način - zlasti šestošolcem. Nekatere ekipe so pristopile k osvajanju znanja zelo resno, kar je dokazala ekipa Kapljic, ki je krepko povedla in dokazala, da se z resnim delom in pristopom daleč pride«, je povedala mentorica Ekokviza Martina Križnik.

»Sedaj se pripravljajo na državno tekmovanje, vendar so malo v časovni stiski, ker je v tem času veliko tekmovanj, vendar si želijo, da bo sreča na njihovi strani,« je še dodala mentorica Martina Križnik.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg 155 ekip iz dolenjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 79 iz obalne, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije.

 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.lk

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL