Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - mariborska regija

Dodano: 2012-04-11 16:50:51
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Lovrenc na Pohorju. Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je na štajerskem koncu slavila ekipa učencev OŠ Lovrenc na Pohorj

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbral največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. Največ ekip, kar 338 s 36 osnovnih ekošol, je že tradicionalno sodelovalo v mariborski regiji.

Zmagovalno ekipo OŠ Lovrenc na Pohorju z imenom Ajkaja sestavljajo Ajda, Kaja in Jan. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodah in prehrani, so dosegli 27 od 30 možnih točk. Enako število točk je dosegla še ekipa iz OŠ Slave Klavora.

OŠ Lovrenc na Pohorju je ekošola že deseto leto. Učenci in zaposleni si s svojim delovanjem prizadevajo varovati okolje. V vsaki učilnici so nameščeni koši za ločeno zbiranje odpadkov, za zbiranje zamaškov in uporabljenih kartuš. Na šoli organizirajo redne čistilne akcije, kjer skrbijo za urejeno okolico šole.

»Ime ekipe sem izbral iz prvih dveh črk vseh treh tekmovalcev. Priprave so potekale tako kot vsako leto, najprej se pregleduje gradiva, sledi izbira ekip in prijave na tekmovanje. Učenci prihajajo v računalniško  učilnico in se pripravljajo. Vsak član ekipe pokrije svoje področje. Največja teža znanja je na učencu iz osmega razreda, zato si lahko osmošolec izbere ostala dva člana. Letos je Ajda izbrala zmagovito kombinacijo in je naša šola v finalu že tretjič,« je povedal mentor Andrej Čokl ter dodal, da upa, da se jim bo tokrat uspelo prebiti med prve tri. Do sedaj so bili dvakrat četrti. 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz mariborske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 330 ekip iz osrednjeslovenske regije, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL