Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - gorenjska regija

Dodano: 2012-04-11 16:52:49
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v gorenjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Ivana Tavč

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. V gorenjski regiji je tekmovalo 14 ekip z OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in OŠ  Železniki. 

Zmagovalno ekipo OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas z imenom Smrkci1 sestavljajo Jaka, Tamara in Saša. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegli 26 od 30 možnih točk. Na šoli je letos tekmovalo v Ekokvizu osem ekip. »Učenci so se pripravljali individualno doma. Zadnji teden pred šolskim tekmovanjem pa smo izkoristili vse proste predure in ure po pouku ter se pripravljali tudi skupno v šoli. Ob reševanju Ekokviza za vajo so ekipe že malo poskusno tekmovale med sabo, saj so vneto primerjale število doseženih točk. Zmagovalna ekipa Smrkci1 je že na pripravah veljala za favorita, saj ji je večkrat uspelo doseči vseh 30 točk v zelo kratkem času,« je povedala mentorica Ekokviza Anica Podobnik.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz gorenjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske, 171 iz celjske, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne in 52 iz severnoprimorske. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL