Odgovorno s hrano

Regijski prvaki v Ekokvizu - celjska regija

Dodano: 2012-04-11 16:56:00
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Šoštanj. Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v celjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šoštanj.

V ekoznanju se bodo pomerili že 20. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.720 učencev 6., 7. in 8. razredov s 153 slovenskih osnovnih ekošol. V celjski regiji je sodelovalo 171 tričlanskih ekip s 17 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Šoštanj z imenom Ekoglavci sestavljajo Laura, Laura in Aljoša. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih, vodi in prehrani, so dosegli vseh 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila še ena ekipa z OŠ Šoštanj, ki je dosegla 28  točk. Sledili so jim učenci z OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, ki so za zmagovalci zaostali za dve točki, sledi OŠ Polzela s 27 točkami in OŠ Vojnik s 26 točkami.

»V letošnjem letu se je na Ekokviz prijavilo kar nekaj učencev. Vendar je resno za delo poprijelo le devet učencev. Bilo nas je nekoliko strah, ker nas je bilo malo, vendar smo pridno delali. Na dan tekmovanja smo bili vsi zelo zasedeni, zato smo začeli tekmovati takoj ob 7. uri zjutraj. Teme letošnjega kviza so bile učencem blizu, saj o njih že veliko vedo. Dobivali smo se dvakrat na teden, zadnji teden celo trikrat in napeto čakali, da se začne tekmovanje,« je povedala mentorica Ekokviza Alenka Sinigajda.

Presenečenje je bilo še toliko večje, saj gre na regijsko tekmovanje tudi druga ekipa Ekoti222. Ekipe, ki so se uvrstile na državno tekmovanje, bodo v okviru drugega dela ekoizziva pripravile manjši projekt, v katerem bodo predstavili, kakšno je ekološko kmetijstvo v celjski regiji.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 11. leto, s šolskim letom 2008/2009 pa se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz celjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 338 ekip iz mariborske regije, 330 iz osrednjeslovenske regije, 173 iz pomurske, 155 iz novomeške, 79 iz obalne, 52 iz severnoprimorske in 14 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL