Odgovorno s hrano

KOMPOSTNIK IZ ODPADNIH AVTOMOBILSKIH DELOV ZMAGOVALEC PROJEKTA OKOLJE IN INOVACIJA

Dodano: 2012-06-29 08:41:59
Zmagovalci letošnjega projekta Okolje in inovacija na temo zmanjševanja količin odpadkov so ekošolarji iz OŠ Preserje pri Radomljah.

Izdelali so kompostnik iz odpadnih toyotinih avtomobilskih delov in drugih odpadnih materialov, ki deluje na lastni pogon. – Z izvirno in praktično rešitvijo bodo zastopali Slovenijo na mednarodni ravni.

Učenci OŠ Preserje pri Radomljah so združili vse zahteve projekta: razvili so praktično in inovativno rešitev, ki jo je mogoče prenesti v različna okolja in s katerimi rešujejo okoljske probleme ter prispevajo k okoljski vzgoji. Poleg tega so pri njeni izdelavi so sodelovali učenci, učitelji in tehnično osebje ter vrsta strokovnjakov iz podjetij v lokalnem okolju. Iz večinoma odpadnih avtomobilskih delov ter drugih odpadnih materialov so zasnovali lasten kompostnik in pogonski mehanizem za njegovo delovanje. Ker kompostnik deluje na sončno energijo, se obrača tudi med počitnicami, ko v šoli ni učencev in zaposlenih. Za svojo inovacijo so prejeli 1250 evrov nagrade iz Sklada Toyota za Evropo.

Franci Napast, vodja projekta, je dejal: »Ponosni smo, da nam je uspelo uresničiti ambiciozno zamisel o lastnem kompostniku iz večinoma odpadnih materialov, ki deluje na lasten pogon, še posebej, ker na naši šoli dotlej nismo kompostirali bioloških in kuhinjskih odpadkov. Dokazali smo, da je mogoče tudi odslužene avtomobilske dele nadalje uporabiti za okolju prijazne aktivnosti. Pri tem se zahvaljujemo strokovnjakom Avto Centra Lovše iz Domžal, ki so aktivno sodelovali pri razvoju ideje in izdelka.«

Drugo mesto so dosegli učenci OŠ Zadobrova Ljubljana, ki so prejeli nagrado 1000 evrov, tretje mesto pa OŠ Janka Glazerja, ki so prejeli 750 evrov. Komisijo v Sloveniji so sestavljali: Danijela Stojanović iz podjetja Toyota Slovenija, prof. dr. Timi Ećimović, inovator, in Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji. Na zaključnem dogodku so sodelovali Gregor Mauko, direktor podjetja Toyota Slovenija, Ana Nuša Kern, ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah, učenci zmagovalne šole in Toni Dragar, župan občine Domžale.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL