Odgovorno s hrano

ZAKLJUČIL SE JE NAGRADNI NATEČAJ ČASOPIS ZA MOJO REKO

Dodano: 2012-07-05 11:44:26
V Mestnem muzeju Ljubljana je v torek, 19. junija 2012, potekala uradna podelitev plaket in nagrad ustvarjalcem prvih petih najboljših časopisov, izbranih na nagradnem natečaju »Časopis za mojo reko«, ki je potekal v okviru projekta Moja reka si.

Zmagovalce natečaja sta v imenu organizatorjev projekta nagovorila dr. Mitja Bricelj, direktor Inštituta za vode Republike Slovenije, in Uroš Kanduč, direktor podjetja Coca-Cola HBC Slovenija. Otroke in najstnike, ki so izdelali zmagovalne časopise, pa je s svojim nastopom razveselil tudi ambasador projekta Moja reka si, raper Zlatan Čordić – Zlatko, »varuh slovenskih voda«. 

Na uradnem zaključku nagradnega natečaja »Časopis za mojo reko«, ki je potekal v sklopu družbeno odgovornega projekta Moja reka si, se je v Ljubljani zbralo okrog 80 ustvarjalcev in mentorjev prvih petouvrščenih časopisov iz različnih koncev Slovenije. Prijazno so jih sprejeli na uredništvu časopisne hiše Delo, kjer so ustvarjalce zmagovalnih časopisov popeljali na ogled uredništva in tiskarne ter jim predstavili, kako nastane pravi časopis. Zbrane v muzeju sta pozdravila dr. Mitja Bricelj, direktor Inštituta za vode Republike Slovenije, in Uroš Kanduč, direktor podjetja Coca-Cola HBC Slovenija. Otroci in mladi pa so se še posebej razveselili ambasadorja projekta, raperja Zlatka, ki je otroke spremljal tudi na ogledu uredništva in tiskarne, na podelitvi pa skupaj z njimi zapel in zaplesal.

 Izmed 56 časopisov je žirija izbrala pet najboljših, ki so povezanost vode in hrane predstavili na najbolj inovativen in ustvarjalen način:

1. mesto: Vrtec Šoštanj, enota Brina s časopisom Brincljev novičnik
http://www.mojareka.si/casopisi/brincljev-novicnik/

2. mesto: Gimnazija Murska Sobota s časopisom Pozejdon
http://www.mojareka.si/casopisi/pozejdon/

3. mesto: OŠ Šturje Ajdovščina s časopisom Ejč tu ow (h2o) + prehrana
http://www.mojareka.si/casopisi/ejc-tu-ow-h2o-prehrana/

4. mesto: Vrtec Šoštanj, enota Urška Topolšica s časopisom Novice iz Toplicehttp://www.mojareka.si/casopisi/novice-iz-toplice/

5. mesto: OŠ Oskarja Kovačiča, PŠ Rudnik s časopisom Pljusk!
http://www.mojareka.si/casopisi/pljusk/

Vsi otroci in najstniki so prejeli plakete Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Coca-Coline darilne pakete. Mentorje prvi treh ekip iz Šoštanja, Murske Sobote in Ajdovščine so razveselila mestna kolesa, otroke zmagovalne ekipe iz Šoštanja pa skiroji.

 O projektu Moja reka si
Projekt »Moja reka si« sta letos že četrto leto zapored pripravila Coca-Cola Slovenija ter Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju s programom Ekošola. Partnerji projekta tako že več let spodbujajo zavedanje o pomenu rek v Sloveniji in poudarjajo vlogo vsakega posameznika pri odgovornem ravnanju z vodo. Projekt se vključuje v mednarodno sodelovanje znotraj Mednarodne komisije za varstvo reke Donave, vendar pa je slovenski natečaj povsem samostojen. Vse informacije o projektu, vključno z galerijo prijavljenih časopisov, so dostopne na www.mojareka.si.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL