Odgovorno s hrano

MEDNARODNI NATEČAJ OKOLJE IN INOVACIJE 2012

Dodano: 2012-11-05 11:10:44
Učenci OŠ Preserje pri Radomljah zmagali s kompostnikom in odpadnih avtomobilskih delov

Učencem OŠ Preserje pri Radomljah je s pomočjo mentorjev in strokovnjakov iz lokalnega okolja uspelo razviti in izdelati kompostnik iz večinoma odpadnih avtomobilskih delov ter drugega odpadnega materiala. Poleg tega so za delovanje kompostnika zasnovali poseben pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, kar pomeni, da omogoča samodejno obračanje kompostnega materiala. S tem so omogočili, da lahko zberejo več kot 170 kubičnih metrov bioloških odpadkov. Izdelava kompostnika je nastala kot del projekta o učilnici na prostem z namenom, da učenci pridobivajo znanje s pomočjo praktičnih zamisli in dela. Zmagovalna rešitev je izvrsten primer interdiscipliniranega pristopa in učni pripomoček, ki ga lahko prevzamejo tudi druge šole.

 

Chanell Daniels, vodja projektov v Evropski agenciji za okolje (EEA), pravi: " Učenci so z inovativnim razmišljanjem našli učinkovito, praktično in zanimivo rešitev za ravnanje z biološkimi odpadki. Projekt spodbuja iskanje priložnosti za trajnostno delovanje, prav tako pa kaže, da je lahko okoljsko izobraževanje zanimivo in privlačno za celo skupnost.«

Letošnji projekt Okolje in inovacija 2012 je potekal na temo »Zmanjšajmo količine odpadkov«. Projekt vodi Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) preko svojega programa Ekošola v partnerstvu s Toyota Motor Europe, ki je s tem namenom ustanovila poseben Sklad Toyota za Evropo. Namen projekta je spodbujati šole, da na izbrano temo oblikujejo praktične in inovativne rešitve za obstoječe okoljske probleme, pri tem pa sodelujejo s prodajnimi saloni Toyote v lokalnem okolju. V tem ciklu so projekt izvajali v Sloveniji, Litvi, Turčiji in na Danskem, sodelovalo pa je več kot 40 šol, ki so razvile inovativne rešitve, kako zmanjšati količine odpadkov. Tekmovanje poteka tako, da najprej izberejo najboljši projekt v vsaki državi, zatem pa mednarodna žirija izbere mednarodnega zmagovalca. Letos so mednarodno žirijo predstavljali ugledni člani organizacij UNESCO, UNEP, Evropske agencije za okolje in TME.

Steve Hope, generalni direktor za okoljske zadeve in korporativno državljanstvo v podjetju Toyota Motor Europe, poudarja: "Bili smo navdušeni nad izjemnim zanimanjem in sodelovanjem učencev in njihovih učiteljev pri vseh projektih. Spodbudno je bilo videti, kako so otroci razmišljali skladno z vsemi petimi koncepti, ki jih spodbujamo v Toyoti, še posebej s t. i. konceptoma KAIZEN (stalne izboljšave) in GENCHI GENBUTSU (pojdi in poglej) v  vseh fazah projektov z namenom, da so uresničili ideje in kako jasno so ideje povezali z okoljsko izboljšanim delovanjem. "

Mednarodni program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje in je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje.  V Sloveniji ga izvajamo že 16 let v okviru Društva DOVES – FEE Slovenija (Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji). Aktivnosti programa izvajajo po metodologiji sedmih korakov, ki omogoča dodelan in mednarodno primerljiv način dela. Vsaka ustanova, ki v posameznem šolskem letu uspešno izvede ativnosti, pridobi mednarodno prepoznaven znak okoljske odličnosti – zeleno zastavo. Več: www.ekosola.si, www.eco-schools.org

Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) je mednarodna organizacija, ki že od leta 1981 spodbuja izobraževanje za trajnostni razvoj, večinoma v okviru petih programov: Ekošola, Modra zastava, Mladi poročevalci za okolje, Zeleni ključ in Znanje za gozdove. Kot krovna organizacija združuje člane v več kot 60 državah sveta.

Več: www.fee-international.org

Sklad Toyota za Evropo (TFfE) so ustanovili leta 2002 z namenom udejanjanja korporativne družbene odgovornosti v Evropi. Sklad podpira projekte na treh področjih, ki so neposredno povezani z osnovno dejavnostjo podjetja Toyota: okoljsko ozaveščanje, tehnično izobraževanje in varnost v prometu. Na območju celotne Evrope podpirajo partnerstva med nevladnimi organizacijami ter lokalnimi podjetji in predstavništvi Toyote. Okoljsko izobraževanje otrok je ena najbolj pomembnih in aktivnih področij sklada.

Več: www.toyotafund.eu

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL