Odgovorno s hrano

E-transformer na obisku v Podružnični šoli Dobrnič

Dodano: 2012-11-06 10:20:45
E-transformer že sprejema prve obiskovalce
V ponedeljek, 5. novembra 2012, je POŠ Dobrnič sodelovala v osveščevalno-zbiralni akciji, na področju odpadne električne in elektronske opreme (E-odpadki) ter odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev (odpadne baterije).

Učenci Podružnične šole Dobrnič, otroci vrtca Trebnje, enota Miška ter krajani Dobrniča smo bili navdušeni, saj nas je obiskalo prav posebno  multimedijsko vozilo E-transformer, ki je  opremljeno s fotovoltaično elektrarno, ki zadošča prav vsem porabnikom električne energije v vozilu in je nameščeno na strehi vozila.
V notranjosti E-transformerja smo si ogledali celoten proces zbiranja in ravnanja z E-odpadki in odpadnimi baterijami. Nadalje smo s pomočjo multimedijskih pripomočkov in razstavnih eksponatov  pobližje spoznali sestavo ter vplive tovrstnih odpadkov na okolje in zdravje ljudi.
S pomočjo družbe ZEOS se je na ta dan  izvedla tudi zbiralna akcija zbiranje E-odpadkov in odpadnih baterij. Prepričani smo, da je akcija pripomogla k boljši osveščenosti na področju odpadne električne in elektronske  opreme ter odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev, ker E-oprema ter baterije postajajo stalnica v našem vsakdanjem življenju, saj si življenja brez pripomočkov, ki delujejo s pomočjo elektrike ali baterij ne znamo več predstavljati. Pomembno je, da znamo z navedenim pravilno ravnati, ko ne deluje več in postane za nas nepotrebno. Takrat se moramo zavedati, da so E-odpadki in odpadne baterije specifična skupina odpadkov s katerimi moramo ravnati na način, da jih je možno pravilno obdelati in reciklirati in s tem zagotoviti, da s tem ne obremenjujemo okolja in zdravja ljudi.
Zahvaljujemo se družbi Zeos, ki sicer akcijo izvaja v okviru LIFE+ projekta in s pomočjo LIFE+ fundacije EU komisije ter Ministrstva za kmetijstvo in okolje.
E-odpadke bomo v šoli še  naprej pridno zbirali in ločevali. Ocenjujemo, da je bil obisk E-transformerja poučen in zanimiv za vse, ter da je bila zbiralna akcija glede na zbrano količino odpadkov  uspešna in spodbudna.

 

Nina Dimec Dular,
OŠ Trebnje, POŠ Dobrnič

Le kaj nas čaka v notranjosti vozila?
Zbiralna akcija je bila zelo uspešna
Sijalke ločuj in naravo varuj
Aparate ločuj in naravo varuj
Baterije ločuj in naravo varuj
Učenci pred zbiralnikom za zbiranje odpadnih baterij, odpadnih varčnih sijalk in E-odpadkov
Ker smo E-odpadke oddali na ustrezno zbiralno mesto, bomo s tem omogočili ustrezno predelavo, hkrati pa bomo privarčevali surovine in energijo.
Obisk E-transformerja je bil zanimiv in poučen za vse
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL