Odgovorno s hrano

Aktivnosti na OŠ Idrija v tednu ETZO

Dodano: 2012-12-06 10:55:45
Stvaritve iz odpadnega materiala
V okviru ETZO smo na osnovni šoli Idrija izvedli več aktivnosti.

Učenci 4. razredov so ustvarjali iz odpadne embalaže in pripravili Ekorazstavo. Ločevanje odpadkov, zbiranje zamaškov, varčevanje z vodo in energijo jim je že prišlo v navado. Tokrat so  uporabili odpadno embalažo in ustvarjali rože in vaze iz plastenk. Učenci so pod mentorstvom razredničark  Lučke Bolko in Vande Rupnik ustvarili prave eko umetnije, pisali zgodbice z eko vsebino in dramatizirali zgodbo z muho narejeno iz starih nogavic.

Izdelava večnamenskega obešalnika - učenci  5.razredov. Učenci so  izdelali večnamenski obešalnik iz odpadnega materiala. Pridobili so veščine šivanja in vezenja in ustvarili čudovite prednovoletne obešalnike.

Odpadke kot surovino so uporabili tudi učenci 7. razredov na tehničnem dnevu in pod mentorstvom Marinke Gantar in Alenke Peternelj iz njih izdelali stojala  za svinčnike.

Za učence  5. razredov , ki so vključeni v podaljšano bivanje smo pripravili krajši tečaj in predstavitev vzdrževanja in servisiranja koles.  Gospod Ladi Sedej, nekdanji aktivni kolesar je učencem predstavil kako vzdrževati  kolo in ga pripraviti pred zimo, da bo v naslednjem letu še lahko služilo svojemu namenu.

Izdelave torbic iz starih kavbojk so se lotili člani Ekokrožka pod vodstvom mentorice Majde Gantar.

V podaljšanem bivanju so izdelovali cofke iz ostankov volne

Med učenci četrtega, petega in šestega razreda smo izvedli anketo o ločenem zbiranju odpadkov. Rezultati kažejo, da je vztrajno ozaveščanje in opozarjanje na ločeno zbiranje odpadkov tako v šoli kot s strani Komunale Idrija obrodilo sadove.


Marta Pajer Šemrl,
OŠ Idrija

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL