Odgovorno s hrano

Zdravilna zelišča malih lisičk

Dodano: 2013-02-14 08:32:36
Ker je šlo otrokom čaranje s snegom tako dobro, smo se odločili, da s čaranjem nadaljujemo.

Najprej pa smo spoznali nekaj čarovnic. Čarovnica Lenčka, ki je priletela v svoj novi dom kar na zobni krtački in čarovnica Mica, ki je živela v svojem gradu. Obe sta bili prijazni in obe sta nabirali zdravilna zelišča. Nekatera sta posušili za kuhanje zdravilnih čajev iz nekaterih pa sta pripravljali najrazličnejše pripravke.Tudi pri angleščini smo se srečali čarovnico. Ta ni bila prijazna, saj je kraljeve otroke začarala v labode. Nanjo bomo raje kar pozabili. Raje imamo čarovnico Lenčko in Mico. Celo nekoliko smo jima podobni. V igralnici imamo kotiček z zdravilnimi zelišči. To so različni posušeni čaji, sivkina sol, sirup iz smrekovih vršičkov, regradov sirup, šentjanževo olje... Zelišča smo celo leto skupaj vzgajali na naši zeliščni gredici v atriju, jih nabirali, sušili in izdelovali različne pripravke. Nekatera smo nabirali tudi v naravi. Otroci se v zeliščnem kotičku pogosto zadržujejo. Vonjajo, tipajo, se pogovarjajo, učijo. Če kaj ne vemo, informacije poiščemo v knjigah o zdravilnih zeliščih.

Zima pa ni čas samo radosti na snegu je tudi čas številnih neprijetnih prehladov. Kako varujemo naše zdravja in kako ga krepimo? Tudi s čaji, ki jih lahko pripravimo sami.

Tokrat so otroci odkrivali in spoznavali:

- kako se snovi mešajo med seboj in kako se jim pri tem spremenijo lastnosti,
- da se snovem pri kuhanju in raztapljanju spremenijo lastnosti,
- pripravo čaja

Za zaključek smo skupaj pripravili čajanko. V sobi je prijetno dišalo pa pravih gozdnih jagodah. Kakšen čaj smo torej pili in se ob tem prav prijetno pogovarjali?

Martina in Katarina,
Vrtec Galjevica, enota Orlova

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL