Odgovorno s hrano

Mednarodno tekmovanje Okolje in inovacija

Dodano: 2013-03-12 23:13:32
Mladi bodo iskali rešitve za trajnostno mobilnost

Mladi iz šol na Danskem, v Sloveniji in v Turčiji bodo v okviru mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacije zasnovali in izvedli projekte za izboljšanje trajnostne mobilnosti. – Šole bodo do maja pripravile predloge projektov, ki jih bo ocenila nacionalna komisija, najboljši predlogi pa bodo prejeli finančno podporo za njihovo izvedbo. – Skupna vrednost finančne podpore za izvedbo projektov v Sloveniji znaša 20.000 EUR.

Novi, peti cikel mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija je namenjen iskanju praktičnih in inovativnih rešitev s področja trajnostne mobilnosti. Tekmovanje organizira program Ekošola v sodelovanju z Mednarodno fundacijo za okoljsko izobraževanje (FEE International), Skladom Toyota za Evropo in podjetjem Toyota Motor Europe. V tekmovanju lahko sodelujejo šole, ki so vključene v program Ekošola, in šole, ki se želijo vključiti v program.

Maja 2013 bo nacionalna žirija izbrala najboljše predloge projektov, ki bodo prejele finančno podporo za izvajanje projektov v šolskem letu 2013/14. Pri tem jim bodo pomagali Toyotini prodajalci z njihovega lokalnega območja. Najboljši projekti v posamezni državi bodo izbrani junija 2014, prejeli pa bodo še dodatno nagrado.

Guillermo Denaux, predstavnik podjetja Toyota Motor Europe, je dejal: »Veselimo se že inovativnih zamisli s področja trajnostne mobilnosti, ki ga bodo v že petem ciklu tekmovanja predstavile o v partnerstvu z lokalnimi Toyotinimi prodajalci.“

Lesley Jones, izvršni član odbora pri FEE, Mednarodni fundaciji za okoljsko izobraževanje, odgovoren za program Ekošola, pa je dodal: »Tekmovanje Okolje in Inovacija je čudovit primer, kako lahko trajnostno izobraževanje razvija praktične rešitve za okolje in skupnost. S podporo in aktivnim sodelovanjem Toyotinih prodajalcev bodo imeli šolski projekti pozitiven, dolgoročen in verižen učinek.

Trajnostna mobilnost je eno izmed najpomembenjših področij prihodnjega razvoja, vključuje pa nemotoriziran transport, kot sta hoja in kolesarjenje, prav tako pa tudi zelena vozila, skupno uporabo avtomobilov in izgradnjo oziroma zaščito energetsko učinkovitih ter prostorsko varčnih mestnih transportnih sistemov, ki spodbujajo zdrav način življenja. 

Uradna stran projekta: http://www.eco-schools-toyota.org.

Dodatne informacije: Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, gregor.cerar@ekosola.si, 041-741-876.

Mednarodni program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje in je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje.  V Sloveniji ga izvajamo že 17 let v okviru Drušva DOVES – FEE Slovenija (Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji). Aktivnosti programa izvajajo po metodologiji sedmih korakov, ki omogoča dodelan in mednarodno primerljiv način dela. Vsaka ustanova, ki v posameznem šolskem letu uspešno izvede ativnosti, pridobi mednarodno prepoznaven znak okoljske odličnosti – zeleno zastavo. Več: www.ekosola.si, www.eco-schools.org

Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) je mednarodna organizacija, ki že od leta 1981 spodbuja izobraževanje za trajnostni razvoj v okviru petih programov: Ekošola, Modra zastava, Mladi poročevalci za okolje, Zeleni ključ in Znanje za gozdove. Kot krovna organizacija združuje člane v več kot 60 državah sveta.

Več: www.fee-international.org

Sklad Toyota za Evropo (TFfE) so ustanovili leta 2002 z namenom udejanjanja korporativne družbene odgovornosti v Evropi. Sklad podpira projekte na treh področjih, ki so neposredno povezani z osnovno dejavnostjo podjetja Toyota: okoljsko ozaveščanje, tehnično izobraževanje in varnost v prometu. Na območju celotne Evrope podpirajo partnerstva med nevladnimi organizacijami ter lokalnimi podjetji in predstavništvi Toyote. Okoljsko izobraževanje otrok je ena najbolj pomembnih in aktivnih področij sklada.

Več: www.toyotafund.eu

 

________________________________________

Dodatne informacije za mednarodno sodelovanje:
Malgorzata Luszczek, mednarodni program Ekošola, vodja projekta, t.: +45 3328 0439, aliGuillermo Denaux, Sklad Toyota za Evropo, t.: +32 2 745 57 32.         

 

 

 

 

 

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL