Odgovorno s hrano

URA ZA ZEMLJO

Dodano: 2013-04-03 09:54:03
Razstava izdelkov iz odpadnih materialov
Na Ekonomski šoli Celje smo se že četrtič odzvali pobudi akcije Ura za Zemljo.

Ponosni smo, da lahko ta prispevek začnemo tako, da vas spomnimo, da je prav naši šoli, Ekonomski šoli Celje, pred štirimi leti uspelo uradno priključiti Slovenijo k projektu Ura za Zemljo, ki ga že sedmo leto organizira WWF, globalna, nevladna organizacija za zaščito narave. Govorimo o največji svetovni prostovoljni akciji za ohranitev našega planeta. Earth Hour ali Ura za Zemljo je globalna pobuda proti podnebnim spremembam, ki jo je leta 2007 pričela organizacija WWF (World Wildlife Fundation). V aktivnosti je takrat sodelovalo mesto Sydney, kjer je za eno uro luči ugasnilo 2,2 milijona ljudi. Akcija se je hitro razširila na več kot 7000 mest v 152 državah z več sto milijoni udeležencev na vseh sedmih celinah.

V Sloveniji smo organizatorice projekta skupina učiteljic, zato dajemo tudi večji poudarek ozaveščanju mladih in smo k projektu povabile tudi številne šole, da z različnimi aktivnostmi pripomorejo k ozaveščanju otrok o pomenu varovanja okolja.

Na šoli smo prvič izvedli Uro za Zemljo v soboto, 27. 3. 2010, z večerno prireditvijo, za katero moramo vsekakor reči, da je bila nekaj posebnega. Ob soju svečk, nastopajočih in občinstvu, je bilo večerno druženje več kot prijetno. Mentorice projekta, profesorice Jožica Apšner, Alenka Pavlin in Savina Četina Žuraj, so ob pomoči profesorice Tanje Štante Benčina in Simone Rap skupaj z nastopajočimi dijaki poskrbele za toplo vzdušje v avli šole. Posebno zahvalo si zaslužita dijaka Matic Gabriel in Larisa Koležnik iz takratnega 2. a in nenazadnje vsi nastopajoči: Sara Jagodič, Valentina Rezman, Vesna Peček, Vid Verdev, Maja Miška, Nina Pečnik, Simona Kolmanič, Tadej Preložnik, Barbara Maček, Neža Đorđević in Gašper Piano.

Naslednje leto, leta 2011, smo se ponovno odzvali pobudi akcije Ura za Zemljo. K sodelovanju smo uspeli uradno priključiti še več občin kot prejšnje leto, med drugimi tudi občino Celje.

Dijaki naše šole so se udeležili čistilne akcije v Celju in skupaj z učenci OŠ Frankolovo predavanja o svetlobnem onesnaževanju v veliki predavalnici šole. Predavanje je izvedlo društvo Temno nebo Slovenije. Izklopili smo tudi vse naprave iz električnega omrežja zadnji vikend v mesecu marcu. Po šolskem radiu smo obvestili dijake, učitelje in delavce šole, da se akciji pridružijo. Iz papirja smo izdelali žarnice, ki smo jih namestili okoli vseh stikal po šoli, na katerih je bilo napisano UGASNI ME.

Leta 2012 smo izvedli Uro za Zemljo tako, da smo izklopili vse naprave iz električnega omrežja zadnji vikend v marcu. V okviru projektnih dni pa smo izvedli akcijo s tremi razredi, s 1. c, 1. č in 3. č, ko so dijaki izmenjali oblačila, izdelovali so torbe iz ponošenih oblačil, spoznali načela pravične trgovine in pridelave organskega bombaža ter izdelali plakate za razstavo. Tako nismo samo privarčevali, temveč tudi pripomogli k zmanjšanju prekomerne potrošnje in onesnaženosti našega planeta. Dijaki 2. a so očistili okolico šole in obrežje reke Savinje v Celju, vsi pa smo se pridružili akciji zbiranja papirja, zamaškov, kartuš in tonerjev ter sami izdelali koše iz odpadne embalaže za sortiranje odpadkov.

Letošnja akcija je nadgradila lani začeto kampanjo "JAZ BOM! KAJ PA TI?", v kateri se številni ljudje iz celega sveta zavežejo k eni aktivnosti, hkrati pa izzovejo tudi druge, da naredijo nekaj konkretnega za rešitev naših globalnih okoljskih težav. Tudi mi smo sprejeli izziv. V avli šole smo pripravili razstavo izdelkov iz odpadnih materialov in pozvali dijake, učitelje, starše in vse obiskovalce, da se nam pridružijo pri uporabi odpadnega materiala in tudi sami ustvarijo nekaj lepega. Izdelke smo ustvarili tako dijaki kot tudi učitelji z namenom, da bi ozavestili čim večje število ljudi o tem, kako pomembno je skrbeti za naš planet in kako lahko uporabimo odpadni material za prenovo doma, pohištva in za izdelavo daril, ki jih naredimo sami, in s tem zmanjšamo prekomerno potrošnjo in odpadke ter hkrati tudi privarčujemo. Zadali smo si, da daril ne bomo več kupovali, ampak jih bomo izdelali sami. Prav tako smo pripravili oddajo na šolskem radiu, v kateri smo pozvali vse, da se naši akciji pridružijo, na šolski televiziji pa smo si ogledali uradni video posnetek Ure za Zemljo 2013.

Namen akcije ni le izklop luči za eno uro, saj vsi vemo, da je ena ura, namenjena Zemlji, premalo. Potrebne so korenite politične in zakonodajne spremembe, da bomo lahko kos izzivom, ki jih zahtevajo podnebne spremembe. Zavedamo se, da je naš prispevek za boljše okolje le delček v mozaiku, vendar lahko s skupnimi močmi ta delček spremenimo v celoto.

 

Alenka Pavlin,
Ekonomska šola Celje

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL