Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOKVIZU - GORENJSKA REGIJA

Dodano: 2013-04-22 11:06:25
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Škofja Loka - Mesto. V ekoznanju se bodo ponovno pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev.

Ljubljana, 4. april 2013 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v gorenjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Škofja Loka - Mesto. V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.323 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 170 slovenskih osnovnih ekošol. V gorenjski regiji je tekmovalo 22 ekip iz OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in OŠ  Železniki. 

Zmagovalno ekipo OŠ Škofja Loka - Mesto z imenom Ekipa1 sestavljajo Ana, Jan in Luka. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o zdravju in zdravem počutju, energiji in trajnostni mobilnosti, so dosegli 27 od 30 možnih točk. 

»Ker smo vedoželjni in seveda tudi ekološko usmerjeni nismo veliko razmišljali, ko smo prejeli povabilo k sodelovanju na Ekokviz, za katerega smo izvedeli prek elektronske pošte in ga prej nismo poznali. Učence smo pozvali k prijavi in jih spodbudili, da sami sestavijo ekipe. Nekateri so to storili sami, druge pa smo v skupine razdelili mi. Kljub precejšnjemu zanimanju za Ekokviz smo na koncu imeli le osem ekip. Do šolskega tekmovanja smo se sestali dvakrat in srečanje namenili pregledu snovi na spletu ter debatirali na podlagi danih tem. Učenci so nato samostojno, doma ali v šoli vsak zase ali kot skupina nadgrajevali svoje znanje kolikor so želeli. Ekipa, ki se ji je uspelo uvrstiti naprej, je že na šolskem tekmovanju imela med našimi ekipami največ točk, a se nam število ni zdelo dovolj visoko, zato smo bili zelo veseli uvrstitve na državno tekmovanje. Z učenci sodelujeva dve mentorici. Katarina Peternelj je učiteljica gospodinjstva in vodja šolske prehrane, sama pa sem socialna pedagoginja. Ko sem letos pregledovala in sledila pripravam na Ekokviz, sem ugotovila, kaj vse smo že zamudili in koliko zanimivih tem se je že obdelalo. Teme so zanimive, poučne, aktualne ter primerne času, v katerem živimo. Ob njih sem tudi sama pridobila nova znanja,« je povedala vodja Ekokviza Li-An Kozmelj.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 12. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz gorenjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 347 ekip iz mariborske regije, 422 iz osrednjeslovenske, 184 iz celjske, 151 iz pomurske, 182 iz novomeške, 79 iz obalne in 54 iz severnoprimorske. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo. Vsak obiskovalec lahko tako preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL