Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOKVIZU - SEVERNOPRIMORSKA REGIJA

Dodano: 2013-04-22 11:04:40
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Šturje Ajdovščina. V ekoznanju se bodo ponovno pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev.

Ljubljana, 4. april 2013 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v severnoprimorski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šturje Ajdovščina. V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.323 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 170 slovenskih osnovnih ekošol. Poleg ekip z OŠ Šturje Ajdovščina so v severnoprimorski regiji tekmovale še ekipe iz OŠ Miren, OŠ Dobravje OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica in OŠ Idrija.

Zmagovalno ekipo OŠ Šturje Ajdovščina z imenom Majstri sestavljajo Ana, Jakob in Patrik. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o zdravju in zdravem počutju, energiji in trajnostni mobilnosti, so dosegli 25 od 30 možnih točk. Po 24 točk so dosegle še ekipe z OŠ Miren in OŠ Dobravlje.

Osnovna šola Šturje Ajdovščina je bila ustanovljena leta 2007 in želja, da bi postala ekošola, se ji je uresničila leto pozneje, ko je pričela z raznimi dejavnostmi, ki so pri učencih zbujale okoljsko zavest, spodbujale pa so tudi dobre medsebojne odnose.

»Na naši šoli je Ekokviz zelo popularen, vsi vedo zanj, verjetno tudi zaradi zelo dobrih uvrstitev na državnem tekmovanju v preteklih letih. Vsi lanski tekmovalci so se ponovno prijavili. Lani smo imeli 14 ekip, letos pa dvanajst, saj je tudi število učencev, ki lahko v Ekokvizu sodelujejo, letos manjše. Glede sestave ekip sem upoštevala želje učencev, opazila sem, da je bolj kot spol pomemben šolski uspeh in se učenci po njem razvrščajo v skupine. Učence, ki niso imeli posebnih želja, pa sem razporedila sama. Najprej smo oblikovali ekipe, ki so vključevale učence iz vseh treh razredov in vsak je predelal snov za svoj razred,  nato pa so si ostali porazdelili teme glede na zanimanja. Vaje smo imeli ločeno po razredih oziroma temah. Skupaj so se ekipe dobile le dvakrat, saj so bile vmes zimske počitnice in je potem zmanjkalo časa za skupne vaje. V začetku se je učencem zdelo, da je snov za sedmi in osmi razred lahka in res jo je bilo malo, a po dopolnitvi se je nabral kar obsežen kup literature. Snov za šesti razred pa se je vsem zdela najtežja. Bolje bi bilo, če bi bila za osmi razred, saj obravnavajo naše telo, udeležili pa so se tudi tekmovanja iz poznavanja sladkorne bolezni. Po predelani literaturi so učenci gotovo dobili veliko novega znanja, ki jim bo koristilo pri pouku in v osebnem življenju« je povedala mentorica Ekokviza Irena Knafelc.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 12. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg 54 ekip iz severnoprimorske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 347 ekip iz mariborske regije, 422 iz osrednjeslovenske, 184 iz celjske, 151 iz pomurske, 182 iz novomeške, 79 iz obalne in 22 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL