Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOKVIZU - MARIBORSKA REGIJA

Dodano: 2013-04-22 11:09:32
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z OŠ Benedikt.V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev.

Ljubljana, 4. april 2013 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je na štajerskem koncu slavila ekipa učencev OŠ Benedikt. V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.323 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 170 slovenskih osnovnih ekošol. Največ ekip, kar 347 iz 40 osnovnih ekošol, je že tradicionalno sodelovalo v mariborski regiji.

Zmagovalno ekipo OŠ Benedikt z imenom Googlegends sestavljajo Ana, Dona in Domen. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o zdravju in zdravem počutju, energiji in trajnostni mobilnosti, so dosegli 28 od 30 možnih točk. 27 točk sta dosegli ekipa iz Pohorskega bataljona Oplotnice, POŠ Kebelj in ekipa OŠ Ljudski vrt Ptuj.

»OŠ Benedikt je ekošola že deseto leto. Priprave na tekmovanje v Ekokvizu so se pričele v začetku februarja. V vseh razredih na predmetni stopnji sem opravil povpraševanje, kdo bi se udeležil tekmovanja. V pomoč so bili tudi učenci/ke, ki imajo izkušnje s tega tekmovanje še od predlani, ko smo se tudi udeležili državnega tekmovanja. Lani nismo tekmovali. Sprva se je javilo kar precej učencev, zaradi različnih obveznosti pa se je resno pripravljalo zgolj devet učencev, torej tri ekipe. Vsak član ekipe je prevzel temo, ki mu je najbolj všeč in razumljiva. Sestajali smo se do tri krat na teden, med vsemi tekmovalci in menoj pa smo vzpostavili nekakšen forum, po katerem smo sestavljali vprašanja in odgovore. Vsebina tekmovanja je dobro izbrana, saj se prekriva s predmeti naravoslovja, kemije, geografije. Učenci si pri učenju takih vsebin širijo obzorja in lajšajo razumevanje pri šolskih predmetih,«, je povedal vodja Ekokviza Smiljan Bačani

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 12. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz mariborske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 422 ekip iz osrednjeslovenske regije, 184 iz celjske, 151 iz pomurske, 182 iz novomeške, 79 iz obalne, 54 iz severnoprimorske in 22 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela bodo na spletni strani Ekokviza na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda tudi fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL