Odgovorno s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk

Dodano: 2013-12-31 08:56:13

POROČILO PROJEKTA – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

V vrtcu Tinkara, smo se na tradicionalni zajtrk dobro pripravili.

V tednu od 11.11. do 15.11.2013, smo se pogovarjali o čebelah, njihovem življenju in življenjskemu prostoru, predvsem pa o koristnosti čebel. Otroci so spoznavali tudi med kot hranilo in njegove lastnosti za krepitev zdravja. Poslušali so zgodbe o čebelah, pesmi, uganke in se preizkusili o sestavljanju le teh. Poslušali in prepevali so tudi pesmi na to tematiko. Uživali so tudi v plesu Medved in čebele.

Dve skupini starejših otrok so sodelovali v Medexovem projektu Bodi eko – ohrani čebelo in smreko. Okrasili so smreko s čebelami, ki so jih izdelali iz odpadnega materiala in s tem spoznali tudi to, da lahko iz odpadkov naredimo koristne in uporabne predmete, še preden jih popolnoma zavržemo.

Za zajtrk smo imeli domač kruh, maslo, med in jabolko, ki smo si ga prihranili za malico. To je ta dan še posebej teknilo, saj so ga namakali v med, ki je ostal pri zajtrku.

Ker sem hčera čebelarja, sem ta dan v večnamenskem prostoru pripravila za vse otroke naše enote  projekcijo slik o življenju čebel in tako obogatila predhodno vedenje otrok. Prinesla sem tudi pripomočke za delo s čebelami in čebelje produkte, jim vse razložila in pokazala.

Otroci so mojo demonstracijo spremljali z velikim zanimanjem, postavljali so tudi vprašanja, na katera sem z veseljem odgovarjala.

Da otroci veliko vedo o čebelah, dokazuje tudi izjave enega otroka: Če ne bi bilo čebel, ljudje ne bi mogli živeti.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL