Odgovorno s hrano

ZA LEPŠI DANES IN JUTRI NA BIOTEHNIŠKI ŠOLI MARIBOR

Dodano: 2014-02-12 08:47:49
Vse pogosteje v medijih zasledimo novice o okoljskih težavah, ki jih prinaša neosveščeno delovanje človeka. Žal vsi skupaj ugotavljamo, da se te stvari ne dogajajo samo v tujini, ampak tudi na našem pragu. Zato smo se z dijaki programa naravovarstveni teh

Od ideje do razstave je pogosto zelo dolga in težavna pot. Tokrat smo se težavam izognili tako, da smo v projekt poleg dijakov vključili tudi njihove družine. Eden od ciljev projekta je namreč bil, da celotna družina začuti, kako pomembno je, da čim manj stvari odvržemo in jim na ta način podaljšamo življenjsko dobo, posledično pa na ta način zmanjšamo porabo novih surovin, vode in energije. Da je svet idej brez meja, so dokazali izdelki, ki so jih dijaki prinesli v šolo (lok iz lesa in smuči, kozarec sveča, svečnik iz CD, broška iz zadrge, zložljiva torba iz blaga, nosilna torba iz dežnika, peresnice in torbe iz jeansa idr.).

 

Da dijaki niso ustvarjalni samo doma, so dokazali pri krožku Ste za?, kjer so predstavili še mnogo svojih idej. Dekleta so pokazala, kako lahko iz odpadnih lončkov izdelamo sneženega moža, kako volno iz stare jopice uporabiti za dekoriranje vazice za rože, kako iz testenin s pretečenim rokom izdelati prekrasne zapestnice in verižice (če se jih naveličate, jih lahko uporabite kot hrano za živali), karton, časopisni papir, moko in vodo so uporabile za izdelavo okvirja za sliko,če pa imate pri roki samo karton in časopisni papir, lahko naredite voščilnice za vsako priložnost.

Izdelke, ki so jih pripravili dijaki, smo želeli pokazati tudi širši javnosti. Zato smo se odločili, da se povežemo z dr. Marinko Vovk, ki ima na tem področju ogromno izkušenj. Ideja ji je bila takoj všeč, tako da so se lahko priprave na razstavo pričele.

Skupaj z Mojco Krajnc in Centrom ponovne uporabe smo predstavili, kako lahko različne stvari ponovno uporabimo ali pa starim predmetom vdahnemo novo življenje. Dijakinje so se takoj vživele v nov pristop oblikovanja prostora, kjer lahko uporabiš različne kose pohištva. Uporabili smo pohištvo, ki bi ga sicer odvrgli ali razbili. Če pa ga obnoviš, tako kot smo ga mi, je ponovno uporabno.

Dijaki in zaposleni na šoli so se čudili, kaj se dogaja. Na naše veselje pa so novo ureditev hitro vzeli za svojo. Vendar delo s postavitvijo pohištva še ni bilo končano. Prebarvati je bilo potrebno še stene in dokončati opremljanje stanovanja.

Po nekaj dneh dela je imela avla šole popolnoma drugačen izgled. Spremenila se je v manjše stanovanje, kjer so predstavljeni različni prostori: dnevna soba oz. prostor za počitek, jedilnica, kuhinja, študetska soba in vrt.

V četrtek 6. 2. 2014 pa je končno napočil čas, ko smo lahko končan projekt predstavili javnosti. Ob tej priložnosti smo organizirali predavanje dr. Marinke Vovk iz EKO-TCE z naslovom »Zelena delovna mesta za manj odpadkov«.

Slišali smo lahko, koliko priložnosti se nam ponuja za nova delovna mesta. Dr. Vovkova je poudarila, da bomo lahko zelena delovna mesta ustvarili le ob močni podpori lokalne skupnosti. V tujini takšna delovna mesta ustvarjajo že vrsto let, od nas pa je odvisno, ali bomo to prakso prenesli tudi v naše okolje. Videli smo veliko dobrih primerov, kako lahko s ponovno uporabo stvari prihranimo veliko energije, surovin, vode in zmanjšamo onesnaženje okolja. Ob koncu predavanja nam je predstavila še delovanje Centrov ponovne uporabe v Sloveniji.

Po predavanju je sledila otvoritev razstave v avli šole. Obiskovalce razstave so zanimale predvsem podrobnosti, kako se posamezne stvari izdelajo.

Da bi lahko čim več ljudi videlo razstavo, si jo bo mogoče ogledati od 6. 2. do 21. 2. 2014 (med tednom), od 8.00 do 17.00 ure.

V času razstave smo v dopoldanskem času z dijaki pripravili zanimive delavnice za obiskovalce. Na dan otvoritve so se nam v delavnicah pridružili dijaki Srednje trgovske šole Maribor, ki so se lahko preizkusili v izdelovanju brošk iz zadrg, izdelovanju voščilnic iz časopisnega papirja, izdelovanju sveč, izdelovanju zapestnic, šivanju peresnic, izdelovanju okvirjev za slike in dekoriranju vaze za šopke.

Mislim, da smo dosegli osnovni cilj razstave, ki je osveščanje ljudi, kako lahko z malo domišljije in dobre volje podaljšamo življenjsko dobo različnim predmetom in surovinam. Na ta način tudi mi pripomoremo k manjšim kupom odpadkov na deponijah.

Še bolj pomembno pa se mi zdi, da smo vsi, ki smo sodelovali pri projektu, spoznali, da odpadek še ni nujno odpadek.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da je naš projekt zaživel. Še posebej pa se zahvaljujem za sodelovanje dr. Marinki Vovk, Mojci Krajnc in Centru ponovne uporabe.

Koordinator projekta: Simon Gračner

Fotografije: Andreja Gračner in Simon Gračner 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL