Odgovorno s hrano

ZELIŠČARSKI VRTNARSKI DNEVNIK

Dodano: 2014-02-19 10:00:02
V ponedeljek, 10. februarja 2014 je potekalo ocenjevanje Zeliščarskih vrtnarskih dnevnikov, ki jih je izpolnjevalo 132 ekošol v šolskem letu 2012/13. Podelitev nagrad bo potekalo na sejmu Altermed v Celju, 14. marca 2014.

Na sedežu Ekošole v Mengšu je v ponedeljek, 10. februarja 2014, potekalo ocenjevanje Zeliščarskih vrtnarskih dnevnikov, ki jih je 132 sodelujočih šol in vrtcev pridno izpolnjevalo v letu 2013. Družba Unicommerce bo 14. marca 2014 na sejmu Altermed v Celju nagrajencem  na  razstavnem prostoru Ekošole  podelila  lepe nagrade. Tako bodo Fiskars lopatice, grabljice, motike, škarje, kosilnice ter drugo koristno vrtno orodje prejele tri najboljše šole in trije najboljši vrtci,  posebno nagrado pa bodo letos podelili  Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, kjer so otroci s posebnimi potrebami v urejanje vrta pod vodstvom mentoric vložili še posebej veliko truda.
Biolog Dane Katalinič je kot predsednik ocenjevalne komisije iz programa Ekošole naznanil zmagovalce v kategoriji vrtcev ter v kategoriji osnovnih šol. Prvi mesti sta zasedla Vrtec Murska Sobota  in  OŠ Janka Padežnika iz Maribora,  druga  mesta  so  pripadla  Kranjskim vrtcem, VIZ OŠ Rogatec in OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, tretje pa Vrtcu Velenje in OŠ Bršljin. 

Nagrajenci v kategoriji VRTCI:

1.   Mesto:  Vrtec Murska Sobota, enota Miške
2.   Mesto: Kranjski vrtci, enota Čirče(mlajša skupina)
2.   Mesto: VIZ OŠ Rogatec, enota 3. oddelek
3.   Mesto: Vrtec Velenje, enota Lučka 

Nagrajenci v kategoriji OSNOVNE ŠOLE:

1.   Mesto:  OŠ Janka Padežnika, Maribor
2.   Mesto: OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu
3.   Mesto: OŠ Bršljin

Zeliščarski vrtnarski dnevnik kot  didaktični priročnik tako po prvem letu že pripoveduje zanimive zgodbe o rasti, negi, obrezovanju ter shranjevanju zelišč v različnih slovenskih regijah. Učitelji, mentorji in vzgojitelji so namreč skupaj z otroki v dnevnik zabeležili dragocena   spoznanja in dosežke nazorno prikazali tudi s fotografijami.
Projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik se v programu Ekošole nadaljuje tudi v letu 2014. Letos so mu skupaj z družbo Unicommerce dodali še novo projektno aktivnost, katere vsebina so prvine in načini, kako se herbarizirajo zdravilna zelišča. Kdo bo izdelal najboljši herbarij, bomo izvedeli prihodnje leto, ko jih bodo razstavili in nagradili na sejmu Altermed v Celju. Več informacij je na voljo na spletni strani www.ekosola.si.


Fiskars je najstarejša blagovna znamka ročnega vrtnega orodja, saj njeni začetki s ponudbo izdelkov za dom, vrt in dejavnosti na prostem, segajo že v leto 1649. Kakovostno ročno orodje je idealno za uporabo na vrtovih, vrtičkih, parkih, zelenicah in balkonih.
Finski strokovnjaki so z otroki in za otroke razvili tudi program otroškega vrtnega orodja Moj prvi Fiskars®. Priročna set škatla vsebuje lopatko za premetavanje zemlje ali peska, žagico za brazdanje zemlje in ustvarjanje lepih vzorcev v pesek ali sneg, priročno metlico in ročno zajemalko, izdelanih iz lahkih, kakovostnih in trpežnih materialov. Ergonomski okrogli ročaji oranžne barve ponujajo dober oprijem, tako da otrokom orodje med igro zagotovo ne bo drselo iz rok. Večnamenska set škatla služi za shrambo orodja ali priročno sedišče, otroci pa jo uporabljajo tudi kot vedro za vodo ali sneg, pokrov pa kot podstavek za kolena. Moj prvi Fiskars® vključuje še štiri lahka in trpežna mala vrtna orodja za nova vrtna doživetja: lopato za kopanje, lopato zajemalko, grablje in metlo. Še tako preprosta opravila bodo za otroke še lažja in še prijetnejša.


PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL