Odgovorno s hrano

ZELIŠČARSKI VRTNARSKI DNEVNIK

Dodano: 2014-03-24 08:40:56
Na letošnjem sejmu Altermed v Celju je družba Unicommerce podelila nagrade najbolj prizadevnim ekovrtcem in ekošolam, ki so pridno vzgajali raznolika zelišča.

Družba Unicommerce, ki pri nas zastopa finsko blagovno znamko ročnega vrtnega orodja Fiskars, je na letošnjem sejmu Altermed v Celju podelila nagrade najbolj prizadevnim ekovrtcem in ekošolam, ki so lani od januarja do decembra na šolskih vrtovih pridno vzgajali raznolika zelišča, pri tem pa svoja spoznanja in opažanja natančno zapisovali v Zeliščarski vrtnarski dnevnik. Na  Ekošoli so imeli v letošnjem januarju kar težko delo, saj je na njihov naslov v ocenjevanje prispelo kar 132 izpolnjenih dnevnikov.  

Lopatice, grabljice, motike, škarje, kosilnice ter drugo koristno vrtno orodje Fiskars so si lahko obiskovalci sejma ogledali na razstavnem prostoru Ekošole, praktične nagrade za tri najboljše osnovne šole in tri najboljše vrtce pa je predstavnikom na priložnostni slovesnosti podelila Marijana Dajčman, izvršna direktorica v družbi Unicommerce. Prvi mesti sta zasedla Vrtec Murska  Sobota (enota Miške)  in  OŠ  Janka  Podežnika  iz  Maribora,  druga  mesta  so  pripadla Kranjskim vrtcem (enota Čirče), vrtcu VIZ OŠ Rogatec (enota 3. oddelek) in OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, tretje pa Vrtcu Velenje (enota Lučka) in OŠ Bršljin. Posebno nagrado je prejel Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, saj so otroci s posebnimi potrebami v urejanje vrta pod vodstvom mentoric vložili še posebej veliko truda.

Zeliščarski vrtnarski dnevnik je del projekta Šolska vrtilnica v programu Ekošole, njen avtor pa je biolog Dane Katalinič. S podporo družbe Unicommerce in blagovne znamke Fiskars so šole in vrtci dobili izvrstni didaktični priročnik, ki tako pripoveduje zgodbo o rasti, negi, obrezovanju ter shranjevanju zelišč v posamezni slovenski regiji.

Projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik se v programu Ekošole odvija tudi v letu 2014, dodali pa so mu še novo projektno aktivnost, katere vsebina so prvine in načini, kako se herbarizirajo zdravilna zelišča. Kdo bo izdelal najboljši herbarij, bomo izvedeli prihodnje leto, ko jih bodo razstavili in nagradili na sejmu Altermed 2015 v Celju. Več informacij je na voljo na spletni strani www.ekosola.si.

Fiskars je najstarejša blagovna znamka ročnega vrtnega orodja, saj njeni začetki s ponudbo izdelkov za dom, vrt in dejavnosti na prostem, segajo že v leto 1649. Kakovostno ročno orodje je idealno za uporabo na vrtovih, vrtičkih, parkih, zelenicah in balkonih. 

Finski strokovnjaki so z otroki in za otroke razvili tudi program otroškega vrtnega orodja Moj prvi Fiskars®. Priročna set škatla vsebuje lopatko za premetavanje zemlje ali peska, žagico za brazdanje zemlje in ustvarjanje lepih vzorcev v pesek ali sneg, priročno metlico in ročno zajemalko, izdelanih iz lahkih, kakovostnih in trpežnih materialov. Ergonomski okrogli ročaji oranžne barve ponujajo dober oprijem, tako da otrokom orodje med igro ne drsi iz rok. Večnamenska set škatla služi za shrambo orodja ali priročno sedišče, otroci pa jo uporabljajo tudi kot vedro za vodo ali sneg, pokrov pa kot podstavek za kolena. Moj prvi Fiskars® vključuje še štiri lahka in trpežna mala vrtna orodja za nova vrtna doživetja: lopato za kopanje, lopato zajemalko, grablje in metlo. Še tako preprosta opravila bodo za otroke še lažja in še prijetnejša.


Izdelke Fiskars družba Unicommerce trgu ponuja preko trgovskih mrež s specializiranimi oddelki za vrt, dobro založenih vrtnarskih centrov in maloprodajne mreže pooblaščenih in strokovno usposobljenih trgovcev Stihl s servisom.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL