Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - CELJSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 10:44:06
V celjski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 2. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v celjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V celjski regiji je sodelovalo 158 tričlanskih ekip iz 17 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice z imenom Foksyke sestavljajo Špela, Liza in Karolina. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli vseh 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi ekipa Trije pametni iz III. OŠ Celje, ki je dosegla 29 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Frankolovo, OŠ Polzela in OŠ Rogatec, ki so dosegli 28 točk.

»OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice v tekmovanju sodeluje že sedmo leto, in v šolskem letu 2010/11 so se kot regijski zmagovalci uvrstili na državno tekmovanje. Vsako leto je za tekmovanje veliko zanimanje in za prijavo ni potrebna dodatna motivacija, kar dokazuje tudi vsakoletno veliko število tekmovalnih ekip. Letos je sodelovalo 21 ekip. Dobra motivacija pa je tudi to, da priprava in tekmovanje poteka prek spletnih strani. Poleg tega so vsako leto izbrane teme in vsebine aktualne, zanimive in nudijo učencem, da si prikličejo v spomin že znano in slišano, svoja vedenja nadgradijo in poglobijo ter se ob tem ozaveščajo o pomenu varovanja okolja in številnih dejavnosti, ki v vsakdanjem življenju lahko k temu pripomorejo.

Ekipe običajno sestavimo že konec januarja in sicer tako, da si vodje ekip (osmošolci) izberejo  med prijavljenimi druga dva člana in predlagajo ime svoje ekipe. Letos nam je prvič uspelo sestaviti vse ekipe tako, da so posamezno sestavljali učenci iz vseh treh razredov. Učencem po prijavi predstavim teme in pravila tekmovanja ter način priprave. S posameznimi ekipami smo kontaktirali le po potrebi, vmes pa sem jih večkrat spomnil na priprave, obveščali smo tudi preko šolskega radia in skupaj z vsemi učenci razreda frontalno reševali kviz za vajo. Vodje skupine so nato prevzele vso skrb za pripravo ekipe. Nekateri so se pripravljali samo z reševanjem kviza za vajo, drugi pa so predelali tudi gradivo. Letošnje vsebine pa so take, da jih poznajo tudi iz vsebin različnih šolskih predmetov, tako obveznih kot izbirnih,» je povedal mentor Franc Brečko.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz celjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 347 ekip iz mariborske regije, 390 iz osrednjeslovenske regije, 164 iz pomurske, 153 iz novomeške, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL