Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - GORENJSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 10:44:25
V gorenjski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Železniki. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v gorenjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Železniki. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V gorenjski regiji je sodelovalo 16 tričlanskih ekip iz treh osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Železniki z imenom Mozgancki sestavljajo Rihard, Gašper in Jan. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 27 točk od 30. Sledili so jim učenci OŠ Križe, ki so dosegli  25 točk in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas z 24 točkami.  

»Šola sodeluje na Ekokvizu od leta 2009. Vsako letu se ga udeleži približno 6 ekip. Učenci se sami odločijo za tekmovanje in se za sestavo ekip dogovorijo na prvem srečanju. Letošnje ekipe so bile sestavljene predvsem iz učencev sedmih razredov. Ekipe so sestavili sami. V ekipi so učenci istega oddelka, ki so se med seboj dogovorili za posamezne teme. Dobivali smo se enkrat ali dvakrat tedensko, gradivo pa so prebirali tudi doma in reševali kviz za vajo na spletni strani. Teme za kviz so aktualne, zato učence tudi zanimajo. O temah letošnjega Ekokviza se pogovarjamo tudi pri pouku,« je povedala mentorica Ekokviza Mihela Lahajnar.

 Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz  gorenjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 390 ekip iz osrednjeslovenske regije, 158 ekip iz celjske regije, 347 ekip iz mariborske regije, 164 iz pomurske, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 54 ekip iz severnoprimorske regije.

 Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL