Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - MARIBORSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 10:53:42
V mariborski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Lovrenc na Pohorju. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 2. april 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v mariborski  regiji slavila ekipa učencev OŠ Lovrenc na Pohorju. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V mariborski regiji je sodelovalo 347 tričlanskih ekip iz 40 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Lovrenc na Pohorju z imenom Segoja sestavljajo Jan, Sergeja in Gorazd. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli vseh 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi drugo uvrščena ekipa Florjani, iz OŠ Vuzenice, ki je dosegla 29 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Draga Kobala in OŠ Franceta Prešerna Maribor, ki so dosegli 28 točk. Z 27 točkami pa sledijo OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, OŠ borcev za severno mejo, OŠ Janka Padežnika, OŠ Koroški Jeklarji, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Pohorskega odreda Oplotnica in OŠ Toneta Čufarja.  

»Po enem letu premora se je OŠ Lovrenc na Pohorju zopet uvrstila med najboljše ekipe v Ekokvizu. Priprave so potekale tako kot vsako leto v računalniški učilnici, enkrat na teden. Učenci so se pripravljali tudi doma.  Način izvajanja Ekokviza je učencem blizu in se tekmovanja radi udeležujejo. Pridobijo veliko dodatnega znanja, ki je zelo koristno in bogati njihovo splošno razgledanost. Gradivo je zanimivo in odlično pripravljeno. Priprave na državno tekmovanje so  seveda intenzivnejše in bolj poglobljene. Dobivamo se večkrat, predvsem pa se učenci pripravljajo doma vsak na svojem področju,« je povedal mentor Ekokviza Andrej Čokl.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz mariborske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še  158 ekip iz celjske regije, 390 iz osrednjeslovenske regije, 164 iz pomurske, 153 iz novomeške, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL