Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - NOVOMEŠKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 10:56:09
V novomeški regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Milana Majcna Šentjanž. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev OŠ Milana Majcna Šentjanž. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V novomeški regiji je sodelovalo 153 tričlanskih ekip iz 21 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Milana Majcna Šentjanž z imenom Ekofriki sestavljajo Roman, Anže in Grega. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 29 točk od 30. Sledili so jim učenci z OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, OŠ Otočec in OŠ Veliki Gaber, ki so dosegli  28 točk.

»OŠ Milana Majcna Šentjanž sodi med manjše šole, ki šteje le nekaj čez 100 učencev. Letošnje šolsko leto je v Ekokvizu sodelovalo že pet ekip tekmovalcev. Prijave so bile samoiniciativne saj so učenci že tekmovali prejšnje leto. Nekaj spodbude pa potrebujejo učenci 6. razreda, ki še ne vedo, kako tekmovanje poteka. Učencem je všeč delo in učenje na računalniku, ki je hkrati tudi spodbuda. Vsebine, ki jih morajo predelati so jim zanimive in blizu, saj so v veliki povezavi z njihovim spoznavanjem pri pouku. Tako lahko še z drugega vidika utrdijo svoja spoznanja pri pouku. Všeč so jim tudi povezave na različne spletne strani, kjer je teoretično znanje podkrepljeno z različnimi fotografijami. Prav gotovo jim je tudi všeč to, da dobijo sproti povratno informacijo. Takoj vedo, kateri je pravilen odgovor in v primeru, da so ga napačno rešili, takoj zvedo rešitev. To jih spodbudi, da ponovijo cel niz vprašanj še enkrat z namenom, da dosežejo še boljši rezultat. Rezultate tudi zapisujemo v skupno tabelo in s tem učence še dodatno motiviramo za dosego boljšega rezultata. Glede na to, da so se prijavili učenci iz vseh treh razredov, smo se najprej dogovorili, da vsak prouči gradivo za svoj razred. Proti koncu pa so si ogledali tudi gradivo drugih razredov.

Ob koncu tekmovanja se vedno z učenci dogovorimo, da imajo vsi za nagrado eno šolsko uro prosto za igro z računalnikom (seveda z določenimi pravili). Vse to nas je letos popeljalo, da smo bili uspešni in učenci so zelo ponosni,« je povedala mentorica Ekokviza  Helena Hribar.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz  novomeške regije osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 390 ekip iz osrednjeslovenske regije,   158 ekip iz celjske regije, 347 ekip iz mariborske regije, 164 iz pomurske, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL