Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - OSREDNJESLOVENSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 11:12:05
V osrednjeslovenski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Dob. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Dob. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V osrednjeslovenski regiji je sodelovalo 390 tričlanskih ekip iz 38 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dob z imenom Ekobiotrio sestavljajo Jožef, Marko in Mark. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 29 točk od 30. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi drugo uvrščena ekipa Groselj, z OŠ Toneta Čufarja, ki je prav tako dosegla 29 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Notranjskega odreda Cerknica, ki so dosegli 29 točk, 28 točk pa so dosegli OŠ Majde Vrhovnik, OŠ Nove Fužine, OŠ Domžale, OŠ Rodica in OŠ Šmartno v Tuhinju.

»V šolskem letu 2013/14 smo se na Ekokviz pripravljali drugače kot prejšnje leto, saj so se k sodelovanju prijavili že decembra, posamično po razredih. Prav tako pa so priprave potekale ločeno po razredih glede na učne vsebine. Sestajali so se v povprečju enkrat tedensko za vsako učno skupino, učenci so se samostojno doma pripravljali s pomočjo spletne strani in gradiva, v manjših skupinah pa odgovarjali tudi  na vprašanja, ki jih je sestavila mentorica s pomočjo gradiva. Učenci se Ekokviza radi udeležijo,» je še povedala mentorica Sonja Najmanj Vedenik.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še  158 ekip iz celjske regije, 347 ekip iz mariborske regije, 164 iz pomurske,  153 iz novomeške, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL