Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - POMURSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 11:15:38
V pomurski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ I Murska Sobota. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v pomurski  regiji slavila ekipa učencev OŠ I Murska Sobota. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V pomurski regiji je sodelovalo 164 tričlanskih ekip iz 22 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ I Murska Sobota z imenom Zelene face sestavljajo Nina, Ana in Kaja. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 29 točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi drugo uvrščena ekipa Varuhi narave, ki je prav tako dosegla 29 točk. Sledili so jim učenci z OŠ III. Murska Sobota in OŠ Puconci, ki so dosegli 28 točk. Z 27 točkami pa  sledita DOŠ Lendava in OŠ Apače.

»OŠ I Murska Sobota v Ekokvizu tekmuje že od samega začetka. Tekmovanje je zelo obiskano saj otrok za sodelovanje v Ekokvizu ni potrebno posebej nagovarjati. Vsako leto se prijavi 40 učencev ali več. S prijavljenimi učenci smo se prvič srečali 28. 1. 2014. Priprave potekajo s kratko predstavitvijo v obliki projekcije o zgodovini in ciljih Ekokviza, pravilih in izvedbi. Ta predstavitev je zelo zanimiva za novince, šestošolce, ki jih je sprva malce strah, kasneje pa se to nelagodje razblini in že jih začne pestiti radovednost, s kom bodo v skupini. Učenci se pripravljajo večinoma doma, v šoli pa dvakrat tedensko, zjutraj pred poukom. Otroci pripovedujejo, da jim je to tekmovanje zanimivo, saj je poleg zanimive tematike dobijo priložnost, da se družijo z vrstniki – mlajši z občudovanjem starejših, starejši pa so ponosni vodje ekip. Pravijo, da je to »super popestritev navadnega šolskega vsakdanjika«. Menim, da je posebna motivacija otrokom tudi dejstvo, da se na tekmovanju ni potrebno izpostavljati individualno, da ob skupinskem delu mnogi čutijo neko varnost. Prav zato se Ekokviza udeležijo tudi učno manj uspešni učenci. In prav na ta način je dosežen eden izmed ciljev tega tekmovanja –  otroci, ki se sicer o tej tematiki ne bi dodatno izobraževali, nevsiljeno izvedo veliko novega, pomembnega za življenje in našo prihodnost,« je povedala mentorica Ekokviza Barbara Meglič.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz pomurske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še  158 ekip iz celjske regije, 390 iz osrednjeslovenske regije, 347 iz mariborske,  153 iz novomeške, 71 iz obalne, 48 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL