Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - SEVERNOPRIMORSKA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 11:21:31
V severnoprimorski regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Šturje Ajdovščina, ki bo 11. aprila gostiteljica državnga tekmovanja.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osevernoprimorski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šturje Ajdovščina. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bodo na državnem tekmovanju gostili še ekipe sedmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V severnoprimorski regiji je sodelovalo 48 tričlanskih ekip iz štirih osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Šturje Ajdovščina z imenom Shellinc sestavljajo Jakob, Ana in Filip. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 28 točk od 30. Sledili so jim učenci z OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, ki so dosegli 27 točk, ter  OŠ Dobravlje in OŠ Miren, ki sta dosegli  26 točk.

»Na šoli OŠ Šturje Ajdovščina je Ekokviz  zelo prepoznaven projekt oziroma tekmovanje, tudi po zaslugi uspehov iz prejšnjih let. Bivši tekmovalci sošolcem razlagajo, kako so na tekmovanju uživali, kako je poskrbljeno za dobro zabavo, lepe nagrade, da je tudi snov zanimiva, z novejšimi podatki in jih tako navdušujejo za tekmovanje. Vsi tekmovalci iz prejšnjih let so se tudi letos prijavili, imeli smo največ ekip doslej, kar sedemnajst. Sestavljanje ekip so v večini učenci prepustili kar mentorju, le nekaj jih je izrazilo željo, da bi bili skupaj z določenim učencem in te želje se je upoštevalo. Če se je le dalo, so ekipe sestavljali učenci iz različnih razredov. V ekipi so bili učenci s podobnim učnim uspehom. Priprave so potekale po razredih, mentor pa je razložil neznane besede ali pojasnil težja poglavja. Nekajkrat so ekipe skupaj reševale teste za vajo, ki so bili na spletni strani. Z letošnjimi temami so bili učenci zadovoljni. Dopolnjujejo se tudi z učnim načrtom pri naravoslovju in biologiji, tako da so jih lažje razumeli in se jih naučili. Približno polovica se jih je učila s pomočjo računalnika, polovica pa si je besedilo natisnila na papir,« je povedala mentorica Irena Knafelc. 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz severnoprimorske  regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 390 ekip iz osrednjeslovenske regije, 158 ekip iz celjske regije, 347 ekip iz mariborske regije, 71 ekip iz obalne regije, 164 iz pomurske, 153 iz novomeške in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL