Odgovorno s hrano

ZELIŠČNI VRT IN ZELIŠČA V VRTCU TRBOVLJE

Dodano: 2014-05-29 12:07:28
Uredili smo si zeliščni vrt in spoznavali zelišča in njihove zdravilne učinke.

Na igrišču majhne enote Metuljček (Vrtec Trbovlje), smo si uredili pravi zeliščni vrt v štirih lesenih koritih. Otroci so ves čas aktivno sodelovali, tako pri pripravi, kot pri sajenju in sejanju, kot pri  negovanju (zalivanje, pletje) in nabiranju. Zelišča smo tudi sušili in jih shranili v steklene kozarčke. Spoznavali smo jih  preko tipa, vonja, izmišljene pravljice Zelišča vile Mojce, preko revij, različnih knjig, interneta in preko igre spomin Zelišča, ki smo si jo izdelali sami. Z njimi smo se tudi pogovarjali, jim peli, plesali, igrali na male instrumente in jih likovno upodabljali.

Vsa zelišča smo označili z oznakami in izdelali maskoto "Lončkota", ki čuva naš zeliščni vrt, kadar nas ni v vrtcu.  

Uspešno smo sodelovali s starši, ki so nam priskrbeli zemljo in nekaj sadik. Ena babica  nam je prinesla in predstavila suha zelišča iz katerih smo si pripravili čaj. Pokazala nam je tudi postopek izdelave mila. Tako so si otroci  izdelali  vsak svojo sivkino milo. V vrtcu smo si pripravili še žajbljeve lizike, recikliran sivkin papir in različne sirupe.

Na zeliščnem vrtu smo gojili zelišča ( sivko, ognjič, meliso, meto, žajbelj, kamilice, ameriški slamnik, pegasti badelj, timijan, ajbiš, hermelika, rožmarin, natresk, pehtran), začimbe (drobnjak, baziliko, majaron, šetraj, koperc), zelenjavo in sadje (jagode, paradižnik, solata, peteršilj, korenček, bučke).

Na ta način smo pri otrocih spodbujale spoštljiv in odgovoren odnos do narave in zelišč, skrbnost in sodelovanje. Seznanile smo jih z njihovimi zdravilnimi učinki in jim ponudile ogromno možnosti za različna eksperimentiranja in raziskovanja.

Za naš zeliščni vrt bomo vsekakor skrbeli še naprej, saj nam nudi veliko veselja in možnosti za  nove izzive.

 

Zapisala: vzg. Blanka Dolanc

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL