Odgovorno s hrano

Ob dnevu miru so ekošole sadile drevesa

Dodano: 2014-09-22 14:50:01
»Kdo je to bitje, ki smo ga povabili med sebe? Drevo je bitje, kot ste vi bitja. Se rodi, raste, je, diha in na koncu tudi umre. Samo njegova leta so nekoliko drugačna leta. Lahko se vprašamo kako vidimo to drevo?

V nadaljevanju drugega dela nagradnega natečaja »Pravljice za otroške sanje« so ekošole danes aktivno sodelovale pri pogozdovanju dreves. Termin saditve 22. september pri tem ni naključen. Ob svetovnem dnevu miru, ki poteka na ta dan namreč otroci po celem svetu sadijo drevesa miru. 

Iz drevesnice Omorika so sodelujoči v projektu prejeli drevo, ki je za posamezno območje najbolj primerno in ga danes zasadili v okolici vrtca/šole. Na voljo so imeli tudi strokovnjaka z Zavoda za gozdove, ki jim je bil z  nasveti in kratkim predavanjem v pomoč pri sajenju drevesa. Dogodka so se udeležili  tudi učenci OŠ Toma Brejca, ki so ob sajenju drevesa zapeli ekohimno ekošole in župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik in Osnovni šoli Marije Vere nam je pri saditvi dveh macesnov pomagal Miha Zabret iz Zavoda za gozdove Slovenije, ki je mlado drevo opisal z naslednjimi besedami:

»Kdo je to bitje, ki smo ga povabili med sebe? Drevo je bitje, kot ste vi bitja. Se rodi, raste, je, diha in na koncu tudi umre. Samo njegova leta so nekoliko drugačna leta. Lahko se vprašamo kako vidimo to drevo? Botaniki ga vidijo, kot »laris europeum« ali evropski macesen, osvajalec nekoristnega sveta. Tudi tam kjer je samo skala, tam boste našli macesen. Romantiki ga vidijo, kot najbolj nežno spomladansko zelenino. Nihče nima las tako mehkih, kot so mehke njegove iglice. Jeseni ga vidijo, kot zadnje sporočilo sonca, ker je zadnje rumeno drevo. Med iglavci je edinstven, ker odvrže iglice. Tisti, ki se ukvarjajo z ezoteriko mu pa pripisujejo pomen večnosti, nesmrtnosti, nekateri mu pripisujejo tudi čarobno moč in pravijo, da čez macesnova vrata tudi ogenj ne pride. Je ena najboljših kritin na svetu. Macesnove skodle bodo zdržale dolgo. Če si danes prekrijete hišo vam bo zdržala do konca življenja. Macesen je zelo svojstveno bitje. Verjamete ali ne, včeraj sem v eni od knjig prebral, ki v prostem prevodu pomeni »Zadnja dolina nekje na Tirolskem«, da stoji takšno drevo, ki ima premer, debelino skoraj tri metre. Visoko pa je 28 metrov. Staro pa je 2300 let. Kdo bo prišel pogledat tega orjaka čez 2300 let? Boste povedali.... To je macesen v parih stavkih. Jaz ga bom prišel še velikokrat pogledat, vi pa tudi.«

Ob koncu vabljeni tudi, da se nam pridružite v Postojni, kjer bomo skupaj z Vrtcem Postojna, Zavodom za gozdove in družbo Henkel, pogozdovanje izvedli 25. oktobra 2014.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL