Odgovorno s hrano

PRAVIČNA TRGOVINA

Dodano: 2010-12-08 14:48:35
Preko igre do novega znanja
V decembrsko prednovoletno nakupovalno evforijo smo dijaki četrtih letnikov ekonomske šole vstopili s predavanjem in sodelovanje na delavnici o pravični trgovini.

V okviru predmeta ekonomija nas je obiskal Rene Suša, ki deluje v okviru organizacije Humanitas.
 

Za začetek smo med seboj primerjali dva zemljevida in ugotovili, da ima večina ljudi napačno predstavo o velikosti kontinentov. Do tega zaključka nas je pripeljala ugotovitev, da je Južna Amerika večja kot Severna, in da je Avstralija kar 4x večja kot Grenlandija.  Ko smo ugotovili pravo velikost kontinentov, je bila na vesti neke vrste igra. Sto figuric, ki je predstavljalo celotno svetovno prebivalstvo (ena figurica je približno 65 milijonov prebivalcev) in sto kovancev, ki je predstavljalo ves denar na svetu (en kovanec je predstavljal nekaj triljonov denarja) smo morali po svojem mnenju razporediti po kontinentih, nato pa je predavatelj popravil naše napake, ki pa jih ni bilo ravno veliko.

Nato se je pričelo bolj "resno" predavanje. Govorili smo o povprečnih zaslužkih  in to kar na konkretnem primeru banane, če bi le ta stala 30 centov. Izvedeli smo, da največji delež cene pristane pri trgovci (polovica), najmanjši (v danem primeru 1 cent) pa pri delavcih.

Pogledali smo si še razmerje ekonomske moči med državami in tako naše teoretično znanje o globalizaciji svetovne trgovine na zanimiv način praktično poglobili. Hkrati pa bomo morda še bolj razmislili koga bomo podprli s predprazničnimi nakupi.

 


Dijakinja Katja Mihelčič, 4. F, Viktorija Pirš, mentorica dogodka

Šolski center Rudolfa Maistra, Kamnik

Predavatalj Rene Suša, društvo Humanitas
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL