Odgovorno s hrano

ZAKLJUČEN PROJEKT EKOGENERACIJA

Dodano: 2014-11-14 13:38:31
Mengeš, 12. novembra 2014 - V projekt Ekogeneracija je bilo vključenih več kot 650 učencev, dijakov, učiteljev in koordinatorjev iz 62 slovenskih ekovrtcev in ekošol, ki so preko izobraževanja in interaktivnih delavnic spoznavali pomen energije.

S projektom Učinkovita raba energije (URE) v šoli želimo spodbujati ekošolarje k bolj premišljeni in varčni rabi energije tako v šoli kot tudi doma. Strokovnjaki ugotavljajo, da v vsaki šoli in drugi javni ustanovi lahko brez dodatnih stroškov zmanjšajo porabo energije za 10 do 15 odstotkov. To je tudi naš cilj v prihodnje. Za dosego tega cilja so sodelujoče ustanove pri projektu Ekogeneracija izvajale posamezne ukrepe in tako prispevale svoj delež pri varčevanju z energijo in manjšemu onesnaževanju okolja. Za pomoč pri razumevanje energije smo pripravili gradivo z naslovom Energija nekoč in danes.

Izvedene so bile interaktivne delavnice na katerih so bili učenci in dijaki seznanjeni z obnovljivi in neobnovljivimi viri energije ter katere vire energije izkoriščajo elektrarne v Sloveniji in po svetu. Podrobneje so bili predstavljeni načini varčevanja z električno energijo in kako si lahko pomagajo pri nakupu električnih aparatov s pomočjo energijskih nalepk na električnih aparatih.  Spoznali so več načinov varčevanje  z energijo na splošno in električno energijo. Ekošolarji so se z izvajanjem projekta dejansko spoznali, da je električna energija ena temeljnih dobrin sodobne družbe, zanesljivost oskrbe z električno energijo pa je ključni dejavnik ekonomskega razvoja in blagostanja državljanov. Varčevanje  z električno energijo in njena gospodarna uporaba sta vsekakor pomembna za bolj zdravo, čistejše in lepše okolje, in zato poskušajmo biti čim bolj racionalni pri uporabi energetskih virov.

Slovenske ekošole želimo biti na tem področju zgled vsem ostalim šolam in drugim javnim ustanovam. 

                                                          

Projekt Ekogeneracija je sofinanciran s strani družbe Energetika Ljubljana.

 

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL