Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ EKOZNANJA O ENERGIJI NA ZALOGO SE PONAŠAJO DIJAKI IZ LJUBLJANE, RUŠ IN MARIBORA

Dodano: 2015-03-10 17:59:00
Celje, 10. marece 2015 - Danes je v Celju potekalo državno tekmovanje v ekoznanju slovenskih srednješolcev. Sodelovalo je 223 dijakov s 45 srednjih šol.

Danes je v Celju potekalo državno tekmovanje v ekoznanju slovenskih srednješolcev. Sodelovalo je 223 dijakov s 45 srednjih šol iz programa Ekošol in drugih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal Matej Dolar iz Srednje lesarske šole iz  Ljubljane, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagal Matej Križanec iz Gimnazije in srednje kemijske šole  iz Ruš, ter Anica Ficko iz Prve Gimnazije Maribor s strokovne in splošne gimnazije. – Projekt je podprl tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.  

 

Dijaki treh srednješolskih izobraževalnih programov so letos reševali testna vprašanja s krovnim naslovom Energija na zalogo. Združeval je tri povezane teme: življenje in delo čebel ter njihovo energijo, ki  jo dajejo človeku in okolju, energijo iz gozda, ki jo dobivamo iz lesa in kisika ter vire energije in njihovo prekomerno izkoriščanje ter varčevanje.

Podpora predsednika Republike Slovenije

Podporo programu Ekošola in državnemu tekmovanju v Ekokvizu za srednje šole je izkazal tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, ki je programu Ekošola predal sadiko lipe, s katero je Čebelarska zveza Slovenije pričela vseslovensko akcijo »Človek posadi, čebela opraši«. S tem je izkazal podporo sajenju slovenskih medovitih rastlin in izvajanju okoljskih vsebin ter udejanjanju trajnostnega razvoja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji.

Kot je ob podelitvi nagrad dejal nacionalni koordinator programa Ekošola, mag. Gregor Cerar, je Ekokviz za srednje šole eden izmed najobsežnejših in vsebinsko zahtevnih projektov, ki ga program Ekošola izvaja že dvanajsto leto. »Z letošnjo vsebino so dijaki pridobili poglobljeno znanje o energiji, ki smo jo prikazali in predstavili z drugih zornih kotov, kot smo navajeni sicer. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kot je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da dijaki novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje, s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S tem pa izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je dodal mag. Gregor Cerar.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL