Odgovorno s hrano

IZ ODPADNE KARTONSKE EMBALAŽE ZA MLEKO IN SOKOVE NASTALI ZEMLJEVIDI, ZASTAVE IN OKRASNI PREDMETI

Dodano: 2015-03-13 17:12:37
Celje, 13. marec 2015 – Na sejmu Altermed v Celju so danes razglasili najboljše slovenske vrtce in šole, ki so v programu Ekošola med šolskim letom ustvarjale nove izdelke iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove.

Celje, 13. marec 2015 – Na sejmu Altermed v Celju so danes razglasili najboljše slovenske vrtce in šole, ki so v programu Ekošola med šolskim letom ustvarjale nove izdelke iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. – Nagrade so podelili Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, in predstavniki projekta Eko-paket.

Projekt Eko-paket, ki so ga letos v okviru programa Ekošola organizirali devetič,  je namenjen pravilnemu ravnanju z odpadno embalažo za mleko in sokove (odpadna embalaža Tetra Pak) ter spodbujanju izdelave uporabnih domiselnih izdelkov iz te vrste odpadne embalaže. V njem sodelujejo otroci, učenci in dijaki iz cele Slovenije. Letos so organizatorji prejeli več kot 200 predlogov izdelkov, najboljše ustanove pa so bile:

1. kategorija: VRTCI in 1.-3. RAZRED OŠ

1. Otroški vrtec Metlika
2. OŠ Kašelj
3. OŠ Vransko - Tabor, vrtec Tabor
3. OŠ Železniki, vrtec Železniki, skupina Mucki 

2. kategorija. UČENCI od 4. do 9. RAZRED OŠ

Posebna nagrada

1. OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige
2. OŠ Cankova
3. OŠ Glazija CeljeOŠ Roje

3. kategorija: SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE 1. Srednja trgovska šola Maribor
2. Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje
3. mesto Srednja šola Črnomelj 

Tekmovanje je letos prvič potekalo v dveh delih. V jesenskem delu do novega leta so otroci in mladi ustvarjali novoletne voščilnice, darila, izdelke in okraske, v drugem delu pa so izdelovali reliefe, globuse, zemljevide in zastave.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril, da projekt iz leta v leto raste in dokazuje, kako okoljske vsebine postopoma razvijamo. »Projekt Eko-paket se je iz prvotne zbiralne akcije razvil v ozaveščevalni projekt, v katerega otroci in mladi vključuje tudi starše in druge. Predvsem je pomembno, da spoznavajo, iz česa nastane embalaže in kako moramo z njo ravnati po uporabi. Poleg tega pa iz odpadne embalaže nastaja vse več izdelkov, ki jih učenci uporabljajo pri pouku kot didaktični pripomoček ali za okrasitev,« je še dodal Gregor Cerar. 

Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudarila, kako pomembna so prizadevanja programa Ekošola pri povezovanju različnih vsebin, ki izboljšujejo kakovost življenja. Poleg izzivov na področju okolja in odpadkov v Sloveniji vse več pozornosti namenjamo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.  

 

 

 

 

 

 

 

Zastava Slovenije, izdelana iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, Otroški vrtec Metlika, 1. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zemljevid Slovenije z naravnimi in kulturnimi značilnostmi, Otroški vrtec Metlika, 1. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

 

 

 

 

 

 

 

Zemljevid Slovenije in zastave, mozaik iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, OŠ Vransko, 3. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

 

 

 

 

 

 

 

Božičkovi škornji za darila iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, Vrtec Železniki, 3. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL