Odgovorno s hrano

ZNANI NAGRAJENCI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠO RISBICO BOJANA

Dodano: 2015-03-23 10:55:33
Neža Musar, OŠ Milana Majcna Šentjanž
Mladi umetniki so ob praznovanju 140. let podjejta JUB risali maskoto Bojana, ki bo krasila barve JUPOL Junior. Na natečaj je prispelo 164 risbic iz 59 ustanov.

JUB, pri nas najbolj poznan po svojih notranjih barvah iz družine JUPOL, letos praznuje okrogel in častitljiv jubilej- 140. let svojega obstoja. Kot najstarejši proizvajalec barv za dom bo to pomembno obletnico letos obeležil tudi s posebnimi ilustracijami na embalaži notranje barve JUPOL Junior, ki je namenjena dekorativni obdelavi sten v otroških sobah, igralnicah in učilnicah in je na voljo v šestih privlačnih, že pripravljenih barvnih odtenkih. V JUB-u bodo namreč vsako vedro barve JUPOL Junior kmalu opremili z zmagovalnimi risbicami maskote Bojana, ki so jih do letošnjega januarja ustvarili otroci in šolarji, vključeni v program Ekošola.

Družba JUB, ki že drugo leto zapored uspešno sodeluje s programom Ekošola in s svojimi barvami iz družine JUPOL za ustvarjalnost  nagrajuje otroke iz ustanov, ki so vključene v projekt Prednovoletni čas, je za letošnje šolsko leto 2014/2015 razpisala poseben natečaj, v katerem so malčki in šolarji ustvarjali risbice Bojana, znanega junaka iz istoimenskega risanega filma, ki je prav zaradi svojega čopiča in barvite sporočilnosti že pred leti postal JUB-ova maskota za barve JUPOL Junior. V natečaju je sodelovalo 59 ustanov s skupno 164 prijavljenimi izdelki. Mladi ustvarjalci so lahko Bojana izdelali v domišljijskem okolju v poljubni tehniki, pri tem pa uporabljali navadne, tempera barvice ali flomastre, izdelali pa so ga lahko tudi v obliki lepljenke ali  sestavljanke. Ocenjevanje prispelih umetnin se je na Ekošoli zaključilo 24. februarja letos, komisija pa je med njimi izbrala 6 zmagovalnih, ki bodo krasile embalažo barve JUPOL Junior s šestimi različnimi odtenki. 

Podelitev nagrad zmagovalcem natečaja je potekala sredi marca na sejmu Altermed v Celju, kjer  program Ekošola vsako leto predstavlja nekatere od svojih dosežkov v okviru programov, ki jih izvaja v Sloveniji. Priznanja in nagrade je zmagovalcem v imenu družbe JUB podelila Jelka Slatinšek, ki se je za sodelovanje zahvalila tako mladim ustvarjalcem kot tudi mentorjem iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol. V šestih kategorijah so zmagovalne risbice narisali:   Lara Bevk, Vrtec Apače (kategorija vrtci), Ema Por iz OŠ Vide Pregarc, Neža Musar iz OŠ Milana Majcna Šentjanž in Urška Bašelj iz OŠ Starše (v kategoriji osnovne šole, prva, druga in tretja triada), Anastasiya Tsiarenia, Biotehniška šola Maribor (kategorija srednje šole) in Blaž Penko, CUEV Strunjan (posebna kategorija). JUB je prve tri nagrajene ustanove v posameznih kategorijah razveselil z barvami iz družine JUPOL, v svojem JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani pa bo pripravil še razstavo vseh prispelih risbic in za zmagovalne ustanove organiziral še posebne ustvarjalne delavnice.

- - - -

Šest odtenkov barve JUPOL Junior bodo v JUB-u  opremili z nalepkami risbic Bojana, ki so jih v natečaju ustvarili malčki in šolarji, vključeni v program Ekošola.

JUPOL Junior je okolju in uporabniku prijazna pralna barva, ki že od leta 2011 nosi pečat okoljska marjetica Ecolabel. Pri barvanju običajno zadostuje že en sam nanos, saj je barva visoko pokrivna, otroci pa lahko izbirajo barve v šestih odtenkih: rumenem, oranžnem, vijoličnem, rožnatem, modrem in zelenem.

Ema Por, OŠ Vide Pregarc
Urška Bašelj, OŠ Starše
Blaž Penko, CUEV Strunjan
Anastasia Tsiarenia, Biotehniška šola Maribor
Lara Bevk, Vrtec Artiče
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL