Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - CELJSKA REGIJA

Dodano: 2015-03-27 14:03:53
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v celjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Ljubečna.

Ljubljana, 27. marca 2015 – V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V celjski regiji je sodelovalo 157 tričlanskih ekip z 19 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Ljubečna z imenom Tri glavce sestavljajo učenci Vita, Matej in Luka. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegli 29 od 30  možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi ekipa Eko poznavalci iz OŠ Šmarje pri Jelšah, ki je dosegla enako število točk. Sledili so jim učenci z OŠ Antona Bezenška Frankolovo  s 27 točkami ter učenci I.  OŠ Celje  in OŠ Pod Goro Slovenske Konjice, ki so dosegli po 26 točk.

Med učenci na OŠ Ljubečna je bilo največ zanimanja med šestošolci, vendar so si skoraj vsi premislili, ko so dobili v roke učno gradivo. Na koncu sta ostali prijavljeni le dve ekipi, ki pa sta se odrezali odlično. Ekipi so sestavili učenci  sami, na začetku sem jim samo predstavila spletno stran Ekokviza, podrobneje učno gradivo ter kviz za pripravo na tekmovanje, nato pa so se učenci samostojno pripravljali. Vsebino so si porazdelili sami – vsak eno podrobno, ostali dve so prebrali. Vsebina Ekokviza je bila učencem zanimiva. Sami so poudarili, da so se z določenimi deli gradiva že seznanili med urami pouka naravoslovja, tehnike in tehnologije, ter geografije prav tako so si še dodatno razširili svoje znanje o čebelah, lesu in energiji,« je povedala mentorica Ekokviza  Monika Kaluža.

 
Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. 

 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz celjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 331 ekip iz mariborske regije, 373 iz osrednjeslovenske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 65 iz obalne, 66 iz severnoprimorske in 29 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL