Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - GORENJSKA REGIJA

Dodano: 2015-03-27 14:05:57
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v gorenjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Naklo.

Ljubljana, 27. marca 2015 – V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V gorenjski regiji je sodelovalo 29 tričlanskih ekip s treh osnovnih šol.

Zmagovalno ekipo OŠ Naklo z imenom Ekoface sestavljajo učenci Hana, Mark in Tjaša. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegli 28 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci OŠ Simona Jenka Kranj in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas.

»OŠ Naklo je letos sodelovala v Ekokvizu prvič. Učenci so se večinoma sami razporedili v ekipe in si razdelili teme glede na njihov interes. Vsako temo so obdelali v dveh šolskih urah, tako da so pregledali različne materiale in plakate, učenci pa so iz gradiva izpisovali podatke. Najbolj zanimivo jim je bilo, da lahko tekmujejo ekipno in preko računalnika. Letošnje teme so zanimive, uporabne in širijo znanje ter osveščenost učencev. Učenci z Ekokvizom poglobijo izbrane vsebine, izmenjujejo znanje in se med seboj povežejo. Glede na to, da smo se pripravljali po temah in ne po ekipah, do tekmovanja ni bilo zaznati pretirane tekmovalnosti, prej pomoč, solidarnost, da bi vsi skupaj dosegli čim boljši rezultat. Zmagala je ekipa treh sedmošolcev, ki je že prej tekmovala skupaj pri Malih sivih celicah, so uigran tim in se dobro razumejo, kljub temu, da so karakterno zelo različni,« je povedala mentorica Barbara Vevar.

 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz gorenjske regije  se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 373 ekip iz osrednjeslovenske regije, 157 ekip iz celjske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 331 iz mariborske, 62 iz severnoprimorske, 66 obalne regije. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL