Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - MARIBORSKA REGIJA

Dodano: 2015-03-27 14:09:37
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v mariborski regiji slavila ekipa učencev OŠ Janka Padežnika.

Ljubljana, 27. marca 2015 – V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V mariborski regiji je sodelovalo 331 tričlanskih ekip z 38 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Janka Padežnika z imenom Janko5 sestavljajo Lea Diana, Izabela in Katjuša. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegli 28 od 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi ekipa Petelini z OŠ Franceta Prešerna Maribor, ki je dosegla 27 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Vuzenica, OŠ Ribnica na Pohorju in OŠ Lovrenc na Pohorju, ki so dosegli po 26 točk.

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru.   

»OŠ Franceta Prešerna Maribor v tekmovanju sodeluje od vsega začetka, zato je Ekokviz med učenci dobro poznan. Malo več spodbude potrebujejo učenci šestih razredov. Učenci se sami odločijo, kdo bo s kom v ekipi, ker so potem na tekmovanju tudi uspešnejši. Vsebina Ekokviza je vsako leto primerna, tako da učenci pridobijo veliko znanja ter pomembno izkušnjo, kaj pomeni usklajeno delo ekipe, sodelovanje med njimi in upoštevanje dogovorov, da se ekipa pripravlja skupaj, pa je dokaz rezultat,« je še povedala mentorica zmagovalne ekipe Damijana Počkaj Horvat.

 Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz mariborske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 157 ekip iz celjske regije, 373 iz osrednjeslovenske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 66 iz obalne, 62 iz severnoprimorske in 29 iz gorenjske regije.

 Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL