Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - NOVOMEŠKA REGIJA

Dodano: 2015-03-27 14:15:05
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev OŠ Dobova.

Ljubljana, 27. marca 2015 –  V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V novomeški regiji je sodelovalo 147 tričlanskih ekip z 21 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dobova z imenom Gumiboni sestavljajo učenci Karmen, Benjamin in Veronika. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegli 28 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Veliki Gaber in OŠ Grm Novo Mesto s po 27 točkami.

»Učenci OŠ Dobova so se tekmovanja udeležila četrto leto. Projekt je na šoli dobro poznan. Učenci so sestavili ekipe sami in si  tudi sami razdelili vsebine. Priprave so potekale enkrat tedensko po temah. Tekmovanje jim je zanimivo, ker poteka preko računalnika. Letošnje teme so zanimive in poučne. S tekmovanjem učenci pridobijo pozitivno izkušnjo, v njih se prebudi tudi tekmovalen duh in jim ni vseeno, zato se na tekmovanje pripravijo. Učenci se čutijo povezani, in ob tekmovanju je bilo navdušenje čutiti tudi na šoli,« je povedala mentorica tekmovanja Erna Lorber.

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. 

 Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz novomeške regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 157 ekip iz celjske regije, 331 ekip iz mariborske regije, 373 iz osrednjeslovenske regije, 144 iz pomurske, 66 iz obalne, 62 iz severnoprimorske in 29 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL