Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - OBALNA REGIJA

Dodano: 2015-03-27 14:17:15
a Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v obalni regiji slavila ekipa učencev OŠ Dušana Bordona Semedela Koper.

Ljubljana, 27. marca 2015 –  V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V obalni regiji je sodelovalo 66 tričlanskih ekip z 9 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dušana Bordona Semedela Koper z imenom Ginko sestavljajo učenke Anja, Veronika in Maja. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjale na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegle 27 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, ki so dosegli 26 točk.

»OŠ Dušana Bordona Semedela Koper v tekmovanju sodelujejo letos četrto leto. Učenci so bili že regijski zmagovalci v šolskem letu 2013/14, tako da je med njimi Ekokviz že dobro poznan. Spodbudo in predstavitev projekta potrebujejo le šestošolci, ki še niso tekmovali. Za ostale učence je skoraj samo po sebi umevno, da se spet prijavijo na tekmovanje. Posebnih priprav na Ekokviz niso imeli, dobili so se enkrat, da so oblikovali ekipe in si razdelili vsebino, in drugič teden dni pred tekmovanjem, kjer so pogledali, kako jim gre in kje so težave.  Letošnja vsebina je najbolj primerna za osmošolce, saj govori o energiji, sedmošolci pa so obravnavali les, ki je malce neprivlačna tema. Šestošolci pa so letos spoznavali čebele, kar je zelo uporabno. S tekmovanjem učenci pridobivajo nova znanja in jih znajo povezovati tudi preko meja posameznega predmeta,« je še povedala mentorica Damjana Padovnik Lisac.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz obalne regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 157 ekip iz celjske regije, 373 iz osrednjeslovenske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 331 iz mariborske, 62 iz severnoprimorske in 29 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL