Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - POMURSKA REGIJA

Dodano: 2015-04-06 21:16:46
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v pomurska regiji slavila ekipa učencev OŠ Puconci.

Ljubljana, 27. marca 2015 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v pomurska regiji slavila ekipa učencev OŠ Puconci. V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V pomurski regiji je sodelovalo 144  tričlanskih ekip z 19 osnovnih šol.

Zmagovalno ekipo OŠ Puconci z imenom Puconci1 sestavljajo učenke Teja, Nika in Ana. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegle 27 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci OŠ Apače, OŠ I. Murska Sobota in OŠ dr. Antona Trstenjaka. 

»Učenci OŠ Puconci  sodelujejo v Ekokvizu od samega začetka, zato jih ni potrebno posebej spodbujati, da se prijavijo. Letošnja vsebina je primerna in aktualna. Na šoli imamo čebelnjak in čebelarske krožek, zato so bile učenke,  ki obiskujejo čebelarski krožek, toliko bolj vesele vsebine o čebelah. Velik poudarek na šoli pa dajemo tudi obnovljivim virom energije in je tema o energiji učencem tudi poznana. Učenci radi delajo skupinsko, saj si tako razdelijo delo in razvijajo dobre medsebojne odnose,« je  še povedala mentorica Ekokviza Melita Ficko Sapač.

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz pomurske regije  se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 373 ekip iz osrednjeslovenske regije, 157 ekip iz celjske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 331 iz mariborske, 29 iz gorenjske in 66 ekip iz obalne regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL