Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - SEVERNOPRIMORSKA REGIJA

Dodano: 2015-04-06 21:18:45
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v severnoprimorski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šturje.

Ljubljana, 27. marca 2015 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v severnoprimorski regiji slavila ekipa učencev OŠ Šturje. V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatnih štirih ekip, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 152 slovenskih osnovnih ekošol. V severnoprimorski regiji je sodelovalo 62 tričlanskih ekip s petih osnovnih šol.

Zmagovalno ekipo OŠ Šturje Ajdovščina z imenom Fatadoo sestavljajo učenci Lovro, Zala in David. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegli 27 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci OŠ Dobravlje, OŠ Miren, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici in OŠ Dornberk.

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. 

»Učenci OŠ Šturje so se letos med regijske zmagovalce uvrstili že šestič in tudi na državni ravni so bili do sedaj še vedno zelo uspešni.  Projekt je na šoli zelo prepoznan. Ekipe sestavlja mentorica, in sicer tako, da so skupaj učenci, ki imajo podoben učni uspeh, če je možno, pa upošteva tudi njihove želje. Učenci so s takim načinom sestavljanja ekip strinjajo, saj vidijo, da je uspešen. Večini je vseeno, s kom so, da so le vsi člani odgovorni in se resno pripravljajo na tekmovanje. Priprave potekajo ločeno po gradivu, učenci so se dobivali pred poukom, a je bila udeležba bolj slaba. Letos je na šoli tekmovalo 17 ekip, največ do sedaj. Gradivo je bilo zanimivo, saj so učenci pridobili novo znanje iz naravoslovja, učijo pa se tudi odgovornosti, saj z lastnim nedelom prizadenejo ostala dva člana ekipe. Letošnja zmagovalna ekipa je v kratki predstavitvi zapisala, da so pridni učenci, ki imajo radi naravoslovje,« je še povedala mentorica Irena Knafelc.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz severnoprimorske regije  se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 373 ekip iz osrednjeslovenske regije, 157 ekip iz celjske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 331 iz mariborske, 29 ekip iz gorenjske, 66 obalne regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL