Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2015 - OSREDNJESLOVENSKA REGIJA

Dodano: 2015-04-06 21:20:11
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Domžale.

Ljubljana, 27. marca 2015 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Domžale. V ekoznanju se bodo pomerili 10. aprila, ko bo na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.927 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 153 slovenskih osnovnih ekošol. V osrednjeslovenski regiji je sodelovalo 373 tričlanskih ekip s 36 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Domžale z imenom Jufke sestavljajo učenke Nika, Lana in Urša. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjale na vprašanja o čebelah in medonosnih rastlinah, lesu in energiji, so dosegle 28 od 30 možnih točk. Na državno tekmovanje sta se uvrstili še ekipa Majda12 z OŠ Majde Vrhovnik, in ekipa Oven15 z OŠ Dravlje, ki sta dosegli enako število točk, vendar je bil njun čas reševanja daljši. Sledili so jim učenci OŠ Dravlje in druga ekipa OŠ Domžale s po 28 točkami ter ekipe OŠ Marije Vere, OŠ Spodnja Šiška, OŠ Polje, OŠ Dob in OŠ Notranjski odred Cerknica, ki so dosegle po 27 točk. 

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. 

»Med učenci OŠ Domžale, ki so letos sodelovali že četrto leto, je Ekokviz med sedmošolci in osmošolci prepoznan, tako da posebne predstavitve niso potrebovali. Spodbudo in predstavitev so bili deležni le šestošolci, ki so letos tekmovali prvič. Na prvem srečanju so se učenci vpisali po lastni presoji na list in tudi sami izbrali vsebino. Kasneje so imeli več terminov v računalniški učilnici, da so lahko vadili in utrjevali znanje s vprašanji za vajo. Letošnja vsebina Ekokviza je zelo primerna, sicer je zahtevna in obširna, ampak so jo resni učenci dobro naštudirali. Z sodelovanjem na Ekokvizu učenci pridobijo poglobljeno znanje na izbrano temo, veščine sodelovanja in razporeditve odgovornosti znotraj tima,« je še povedala mentorica mag. Katarina Vodopivec Kolar.   

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 14. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 157 ekip iz celjske regije, 144 iz pomurske, 147 iz novomeške, 331 iz mariborske, 62 iz severnoprimorske, 66 obalne  in 29 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL