Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ DRAVLJE

Dodano: 2015-04-16 08:08:27
Na OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, se je zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju. Zmagali so učenci OŠ Dravlje, drugo mesto so zasedli učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor in tretje mesto OŠ Ljubečna.

Ljubljana, 10. april 2015 – Danes se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na OŠ  Toneta Čufarja v Ljubljani,  zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3.927 osnovnošolcev iz vse Slovenije.Zmagala je ekipa OŠ OŠ Dravlje. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ France Prešeren  Maribor, tretje pa ekipa OŠ Ljubečna. Udeležence Ekokviza sta nagovorila državna sekretarka mag. Tanja Strniša z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že sedmo leto zapored soorganizator Ekokviza,  čestitala Metka Zabret, ki jim je predala tudi donacije za ekonaložbe v skupni višini 5.000 evrov.

Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci. Letošnja tema z naslovom »Energija iz narave« je bila razdeljena v tri tematske sklope, ki so obravnavali čebele in medonosne rastline, les ter energijo. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo. Marca so se ekipe pomerile v Ekokvizu na šolskih tekmovanjih. Dvanajst najboljših ekip je v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. V finale sta se uvrstili dve ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročila častna gostja mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je izrazila navdušenje ob letošnji izbiri aktualnih tem. Zaščita kranjske čebele in varstvo medonosnih rastlin je  pomembno področje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Življenje čebel in njihov doprinos k zdravju posameznika je pomemben za vsa živa bitja na zemlji. In znanje, ki so ga danes pokazali učenci dokazuje, da bomo lahko s skupnimi koraki dosegli zastavljene cilje.

 »Ekokviz za osnovne šole eden izmed najbolj obsežnih in vsebinsko zelo zahtevnih projektov, ki so ga učenci vzeli za svojega. Z letošnjo vsebino so učenci pridobili poglobljeno znanje o čebelah, lesu in energiji. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kot je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da učenci novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje, s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S tem pa izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je še dodal mag. Gregor Cerar.  Soorganizator Ekokviza je Telekom Slovenije, ki že sedmo leto zapored omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta. Telekom Slovenije je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 5.000 evrov. Šole bodo prejete donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Ekodonacije v obliki vrednostnih čekov je najboljšim ekipam letošnjega Ekokviza predala predstavnica Telekoma Slovenije, Metka Zabret, ki je ob tem poudarila, da »Telekom Slovenije že vrsto let ponosno podpira Ekokviz, saj teme podpirajo našo podjetniško usmerjenost ter poudarjajo pomen trajnostnega razvoja in ekologije. Veseli smo, da se Ekokviza udeležuje veliko osnovnošolcev iz vse Slovenije, ki ne le tekmujejo, temveč se ob tem tudi učijo in seznanjajo s perečimi okoljskimi temami«.

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.309 ekip iz 152 osnovnih šol. V finale so se uvrstile ekipe OŠ Domžale, OŠ Majde Vrhovnik, OŠ Dravlje, OŠ Dušana Bordona Semedela Koper, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Dobova, OŠ Ljubečna, OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Janka Padežnika, OŠ Franceta Prešerna Maribor, OŠ Puconci in OŠ Naklo.

Foto in video utrinki letošnjega Ekokviza so na voljo na spletni strani http://eko.telekom.si. Spletna stran bo dostopna tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, na njej pa je objavljeno učno gradivo in vprašanja za vajo, s pomočjo katerih lahko svoje znanje o okolju preizkusijo vsi, ki jih tema zanima. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL