Odgovorno s hrano

ŠOLSKI ZELIŠČNI VRT NA GIMNAZIJI IN SŠ KOČEVJE

Dodano: 2015-06-11 10:04:09
Tudi na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje smo se odločili, da uredimo šolski zeliščni vrt in se zraven še kaj novega naučimo.

Na delu dvorišča šole so obstajala visoka okrogla korita, ki niso bila sistematično zasajena. V okviru predmeta Študij okolja smo se odločili, da bomo izvedli projekt Šolski zeliščni vrt z namenom pomena zdrave pridelave in zdrave hrane. 

Namen projekta je bil urediti okolico naše šole, spoznati zdravilna zelišča in njihov pomen, pripraviti korita za sajenje ter ta korita tudi zasaditi.

Projekt je trajal celo šolsko leto. V zimskem času smo izbrali zelišča za zasaditev (ognjič, boreč, madronščica, žajbelj, timijan, plahtica, gozdna jagoda, česen, hermelika, peteršilj, koriander, drobnjak, majaron, meta ,melisa, dobra misel, nestresk, sivka, žametnica). Predstavili smo vsa zališča in poiskali njihova latinska imena, katera smo vžgali na lesene ploščice, ki so nam jih  izdelali v šolski lesarski delavnici po naših načrtih. Spomladi pa smo pripravili korita, tako, da smo jih izpraznili in jih na novo napolnili (pesek odpadne veje, ki smo jih nagrabili okoli šole, nekaj stare zemlje in novo zemljo). Na koncu smo po naših načrtih posadili zelišča. Ognjič, žametnico, koriander smo posejali v razredu in jih nato presadili v korita. Ostala zelišča smo prenesli iz naših domačih vrtov. Iz zelišč oz. ognjiča smo že skuhali ognjičevo mazilo, v prihodnje pa bomo tudi pobirali in pripravili nekaj pripravkov (mešanico čaja, tinkturo). 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL