Odgovorno s hrano

OŠ GLAZIJA VRTNARI IN UREJA ŠOLSKO OKOLICO

Dodano: 2015-06-15 13:36:10
Že drugo leto zapored se trudimo za našo okolico šole. Želimo, da je le ta lepo urejena, hkrati pa imajo tudi učenci možnost učenja in opazovanja rastlin na zeliščnem vrtu.

Prvo leto smo zasnovali naš zeliščni vrt ter naredili načrt za dvignjeno gredo, v naslednjem letu pa smo z učenci jeseni že pobirali naša prva zelišča: meto, meliso, majaron, žajbelj ter jih posušili. Pozimi smo se poučili o njihovih zdravilnih učinkih ter si skuhali zeliščne čaje. Pri naravoslovnem dnevu Krompir smo si naredili okusne krompirjeve svaljke ter jih izboljšali s prepraženo meto na maslu.

Jeseni so učenci 8. razredov pri tehničnih dnevih naredili dvignjeno gredo, spoznali so pripravo vseh plasti zemlje v dvignjeni gredi, ki je čez zimo počivala, nato pa so gredo v spomladanskih mesecih posejali. Na naši gredi uspeva špinača, blitva, redkvica in solata. Napravili smo tudi sejančke buč, kumar, fižola in kapucink. Naš prvi pridelek je bil zelo bujen. Najprej smo pobrali redkvice »velikanke«, nato pa še solato in špinačo ter blitvo. Pripravili smo si okusno solato z redkvicami ter špinačo s pire krompirjem. Prihodnje leto naši dvignjeni gredi dodamo še dve novi.

Sproti si urejamo tudi zeliščarski dnevnik, kamor si narišemo in prilepimo zelišča ter opišemo njihove zdravilne učinke in uporabo.

Čez vse leto so učenci na nivoju celotne šole urejali okolico šole: pobiranje smeti, grabljenje listja, pometanje. Izvedli smo tudi tehnični dan s čistilno akcijo. Na ta dan nas je obiskal tudi Ekotransporter, kjer smo izvedeli veliko novega o ločevanju odslužene elektronske opreme ter ponovni uporabi njenih delov.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL