Odgovorno s hrano

S KONCEM POUKA TUDI ZAKLJUČEK SPOMLADANSKEGA DELA PROJEKTA

Dodano: 2015-08-27 10:20:31
Na šolah se še vedno zavrže preveč hrane. Učenci se želijo aktivno vključiti v oblikovanje jedilnikov in poskrbeti za manj zavržene hrane.

24. junij 2015 – S koncem pouka se je zaključil prvi del projekta »Hrana ni za tjavendan«. S projektom program Ekošola skupaj z družbo Lidl Slovenija ozaveščata in izobražujeta otroke in učence o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane. Večina sodelujočih ustanov je poslala prvi del poročila o poteku projekta na njihovi šoli, v katerih so zajeli posnetek stanja in ključne ugotovitve o količinah in vzrokih za zavrženo hrano. V poročilih so oblikovali tudi sistemske ter ozaveščevalne aktivnosti, ki jih bodo izvajali v jesenskem delu projekta. V okviru projekta sta Ekošola in Lidl Slovenija učence povabila tudi k sodelovanju na natečaju »Reciklirana kuharija«, kjer so učenci in mentorji poslali več kot 80 receptov, kako uporabiti preostanek različnih živil in obrokov.

V spomladanskem delu projekta »Hrana ni za tjavendan« so na šolah ugotovili, da se v povprečju zavrže preveč hrane, predvsem tiste, ki učencem in dijakom ne tekne preveč. Prek anket in opazovanja so ugotovili, da so manj priljubljene jedi na šolah običajno sestavljene iz zelenjave, medtem ko učenci manj zavračajo jedi, ki so sestavljene iz sladkih živil. Ugotovili so tudi, da nove jedi na šolskih jedilnikih običajno niso dobro sprejete in da je takrat količina zavržene hrane tudi večja. V minulih mesecih so v okviru projekta na posameznih šolah izvedli tudi delavnice za otroke in starše na temo problematike zavržene hrane, opravili razgovore s predstavniki šolske kuhinje ter pripravili nabor idejnih predlogov, s katerimi bodo pripomogli k zmanjšanju količin zavržene hrane.

Nekatere konkretne aktivnosti so šole že začele izvajati, z večino pa bodo pričeli z začetkom novega šolskega leta. Med sistemskimi predlogi za zmanjševanje količin odpadne hrane bodo šole nadaljevale s sprejemanjem različnih ukrepov v šolski kuhinji, kot so spremenjeno razdeljevanje hrane, ureditev kompostnikov, organizacija degustacij novih jedi, izboljšan videz obrokov in podobno. Na ozaveščevalni ravni bodo učenci ob pomoči mentorjev pripravili plakate in napise, ki bodo opozarjali na pravilen odnos do hrane, izvajali bodo posebne dni brez zavržene hrane, pripravili različne igre, literarno-likovne natečaje, promocijsko gradivo za učence in podobno.

 Več kot 80 receptov »Reciklirane kuharije«
Eden od namenov projekta »Hrana ni za tjavendan« je tudi spodbujanje praktične uporabe neuporabljenih jedi ali posameznih živil. V ta namen je bil razpisan tudi natečaj, v okviru katerega so učenci skupaj z mentorji in starši raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in ustvarjali recepte, v katerih so bili uporabljeni preostanki različnih živil ali obrokov. Na natečaj se je prijavilo več kot 15 ustanov, skupno pa so oddali več kot 80 receptov.
Učenci so s pomočjo mentorjev in staršev k natečaju pristopili na različne načine, od raziskovanja lokalnih avtohtonih jedi, kjer so se uporabljali ostanki jedi ali posameznih živil, do oblikovanja kreativnih receptov novih jedi, ki jih bodo na nekaterih šolah vključili tudi v šolsko prehrano.
Deset zmagovalnih šol bo prejelo darilne pakete s strani Lidla Slovenija, najboljši recepti pa bodo izšli tudi v posebni kuharski knjižnici ob koncu projekta »Hrana ni za tjavendan« v novembru 2015.  Natečaj zbiranja receptov je potekal tudi Facebook strani Lidla Slovenija, kjer so prejeli več kot 50 receptov, najboljše med njimi  bodo prav tako nagradili in vključili v knjižico receptov. 

 

Projekt »Hrana ni za tjavendan« se bo v celoti zaključil novembra 2015, ko bodo znani  zmagovalci, ki se bodo v projektu najbolje izkazali in bodo nagrajeni z nagradnim izletom in praktičnimi nagradami.

Več o projektu je na voljo na spletni strani Ekošole in Lidlovi strani projekta Ustvarimo boljši svet www.boljsi-svet.si.

Več informacij:
Društvo DOVES - FEE SLOVENIA, program Ekošola, Gregor Cerar, nacionalni koordinator programov,  gregor.cerar@ekosola.si
Lidl Slovenija d.o.o. k.d., Tina Cipot, vodja Službe za odnose z javnostmi; tina.cipot@lidl.si; pr@lidl.si

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL